Traženje mogućnosti za partnerstva sa Slovenijom

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traženje mogućnosti za partnerstva sa Slovenijom

Povećanje izvoza gotovih proizvoda iz naše zemlje, veća investiciona ulaganja i traženje mogućnosti za osnivanje zajednickih preduzeća sa slovenačkim partnerima kako bi se bolje konkurisalo na tržištu EU i efikasnije koristila sredstva iz evropskih fondova neki su od ciljeva srpske privredne delegacije koja danas boravi u Sloveniji.

Poslovnom forumu u Ljubljani prisustvovaće premijer Srbije Mirko Cvetković i Slovenije Borut Pahor.

"Cilj nasih privrednika >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je da pokušaju da povećaju izvoz pre svega robe vise faze prerade. Robna razmena je nepovoljna jer mnogo vise izvozimo sirovine i repromataerijal a uvozimo gotove proizvode”, izjavio je savetnik Biroa za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Mitar Pržulj.



"Našim firmama teško je da nastupaju sami, jer su potrebna velika ulaganja za marketing, a veliki su i troškovi nastupa"
, rekao je Pržulj i dodao da su zajednicki nastupi sa slovenačkim kompanijama jedino realno rešenje.

On je podsetio i da su trenutno najveći srpski investitori na tržištu Slovenije informaticka kompanija “Komtrejd” koji je kupio kompaniju “Hermes” (vrednost investicije je oko 40 miliona evra) kao i investicija “Beohemije” u hemijsku industriju "Šampionka" u vrednosti od šest miliona evra.

Pržulj je podsetio I da bi situacija sa srpskim investicijama na slovenačko tržiste bila znatno drugačija da je srpska kompanija “Delta” realizovala investiciju u tržni centar Stožice vrednu 240 miliona evra.

“Medjutim, ta kompanija nije uplatila drugu tranšu od 19,5 miliona evra i ceo posao se u slovenačkoj privrednoj javnosti tretira kao da je Delta odustala”, podsetio je Pržulj I dodao da je namera da se traži drugi investitor.

Poslovni forum preduzetnika Srbije i Slovenije dogadja se u trenutku kada Srbija beleži povećanje vrednosti robne razmene sa Slovenijom, uz bezmalo ujednačen bilans u dvostranoj trgovini.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.