Transporteri traže vraćanje trećine akciza

Izvor: Glas javnosti, 27.Maj.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transporteri traže vraćanje trećine akciza

BEOGRAD - Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić i predstavnici mnistarstva finansija razgovarali su juče sa predstavnicima udruženja srpskih transportera o njihovim zahtevima za povraćaj trećine akcize na gorivo radi poboljšanja ekonomskog položaja prevoznika.

Mrkonjić je, nakon sasatanka u Vladi Srbije, izjavio da je dogovoreno da predlog bude razmotren do ponedeljka i izrazio očekivanje da će biti prihvaćen.

Ministar je naglasio da je transport vrlo bitna grana >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koja državi prihoduje više od 500 miliona evra, podsetivši da u Srbiji ima oko 10.000 privatnih preduzeća koji se bave transportom i da između 15.000 i 20.000 radnika živi od toga posla.

Predstavnik udruženja transportera Ljubinko Zlatić kazao je da su prevoznici u teškoj ekonomskoj situaciji i ako im država ne pomogne mnogi neće moći da dočekaju kraj godine.

On je objasnio da predstavnici transportera traže da im se vrati trećina akcize odnosno 20 miliona dinara podsetivši da po osnovu akcize daju državi 60 miliona dinara godišnje.

Predstavnik udruženja transportera Neđo Mandić ocenio je da pada konkurentnost srpskih prevoznika i da "gube i na domaćem i stranom tržištu" jer druge zemlje imaju olakšice u raznim oblicima pa i u povraćaju akcize što nije slučaj u Srbiji.

On je naveo da Slovenija vraća 13 evrocenti po litru goriva, a Crna Gora 20 evro centi.

Mandić je ukazao da ima dosta prevoznika iz Srbije koji su prešli u druge zemlje regiona i upozorio da će taj trend će biti nastavljen ako se u zemlji ne nađe način da im se pomogne, što nije dobro ni za državni budžet.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.