Tramp se okomio na Epl, ne da uvoz iz Kine

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp se okomio na Epl, ne da uvoz iz Kine

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi tarife na 200 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe mogle biti povećane na 25 % sa aktuelnih 10 odsto.

Predsednik SAD je naveo da bi nova runda tarifa mogla važiti i za laptopove i Eplove “ajfone” uvezene iz Kine, koji su deo liste proizvoda vrednih 267 milijardi dolara koji još nisu pogođeni tarifama.

Na pitanje da li će potrošači reagovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << negativno na skuplje plaćanje tih proizvoda, Tramp je rekao: “Možda. Možda. Zavisi od toga koja je tarifna stopa”.

Dodao je da bi stopu od 10 odsto potrošači mogli vrlo lako da podnesu.

Akcije Epla su pale za dva odsto u satima posle objavljivanja Trampovog intervjua.

Jedan kineski zvaničnik je prošle nedelje rekao novinarima da će dvojica lidera nastojati da utvrde smernice za buduće pregovore.

“Ključno pitanje je kako primiriti trgovinski rat. Ja sam konzervativno optimističan u pogledu postizanja toga”, izjavio je taj kineski zvaničnik, koji je zahtevao da ostane anoniman zbog osetljive prirode priprema za pregovore.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Geng Šuang je, na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu, još jednom ponovio da se Kina nada "pozitivnom ishodu" sastanka između dvojice lidera, s obzirom na “konsenzus” koji su lideri postigli tokom telefonskog razgovora od 1. novembra.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tramp se okomio na Epl, ne da uvoz iz Kine

Izvor: Capital.ba, 28.Nov.2018, 09:53

VAŠINGTON, Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da bi tarife na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe mogle biti povećane na 25 % sa aktuelnih 10 odsto. Predsjednik SAD je naveo da bi nova runda tarifa mogla važiti i za laptopove i Eplove “ajfone” uvezene iz Kine, koji su...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.