Toplana na biomasu otvorena u Priboju

Izvor: RTS, 22.Okt.2019, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplana na biomasu otvorena u Priboju

U Priboju je puštena u rad toplana na biomasu sa kapacitetom 1,8 megavata, koju je sa 126 miliona dinara finansirala Vlada Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.
Dve osnovne i dve srednje pribojske škole i dečji dispanzer grejaće nova toplana koja će kao energent, umesto mazuta koristiti biomasu, drvnu sečku iz okolnih šuma.

Za grad koji je godinama u grejnoj sezoni pominjan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << po problemima s grejanjem, to je veliki pomak, ne samo kada je reč o toplim radijatorima.
"Dobijamo pre svega čistiji vazduh, kvalitetnije grejanje i dobijamo duplo jeftiniji energent nego onaj koji smo do sada koristili a to je mazut", ističe zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.
Za nemačku organizaciju GIZ ovo je, posle Pirota, drugi projekat sličnog tipa koji su tehnički podržali.
"Glavni efekat nije samo ekološki ili socijalni već otvaranje radnih mesta duž tog celokupnog lanca isporuke drvene sečke tako da je karakterističan i taj razvojni deo što je pogotovu cilj našeg programa", navodi Milica Vukadinović, rukovodilac GIZ DKTI programa.
Pribojci planiraju da potpuno izbace fosilna goriva kao energent za toplane. Zato su već potpisali ugovore sa dva ministarstva za izgradnju gradske toplane od osam megavata na biomasu već od narednog proleća.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Priboju puštena u rad toplana na biomasu

Izvor: SandzakPress.net, 23.Okt.2019, 14:52

Priboj – Toplana na biomasu zvanično je puštena u rad i na taj način grejaće se osnovne škole “Vuk Кaradžić” i “Desanka Maksimović”, Mašinsko-elektrotehnička školu i Gimnazija, kao i Dečiji dispanzer. “Naši đaci su do sad zimski deo školske godine provodili u jaknama. Da ste...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.