Tigar ulaže 1,6 milijardi dinara

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 02.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tigar ulaže 1,6 milijardi dinara

Pirot -- Korporacija Tigar, i pored teške ekonomske situacije i globalne krize, očekuje ostvarivanje profita od oko 65 miliona evra tokom ove godine.

Predsednik korporacije Dragan Nikolić je izjavio da je cilj korporacije do 2011. ostvarivanje ukupnog prihoda od oko 110 miliona evra i dodao da će vrednost investicija u naredne tri godine premašiti milijardu i 600 miliona dinara.

Za deo investicionih projekata u 2009. Tigar će konkurisati i za subvencionisane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investicione kredite Vlade Srbije, najavli su iz kompanije. Nikolić je rekao i da je vrednost ulaganja koja su u toku bila na kraju marta 245 miliona dinara.

Tigar je tokom prošle godine ostvario ukupan prihod od pet milijardi dinara, dok je procenjena vrednost kapitala iznosila 3,7 milijardi dinara. Ukupno je ostvareno 3,3 milijarde dinara prihoda od prodaje proizvoda, a polovina je realizovana na međunarodnom tržištu.

Tigar, holding koji ima 17 zavisnih preduzeća u kontrolnom vlasništvu, dva zajednička ulaganja, dva partnerstva sa lokalnom samoupravom i jednu agenciju, u 2008. je ubeležio konsolidovani bruto profit od 195 miliona dinara.

U prvom ovogodišnjem kvartalu Tigar je imao prihod od 522,36 miliona dinara i neoporezovanu dobit od 129 miliona što u kompaniji ocenjuju kao zadovoljavajući rezultat.

Nikolić je podsetio da se pirotski Tigar, posle kompletne prodaje dela proizvodnje auto-guma međunarodnoj korporaciji Mišlen, koncentrisao na programe gumene obuće, posebno zaštitne obuće i specijalne vrste obuće za tržište širom sveta, na kome je tradicionalno prisutan.

Akcijama Tigra na Beogradskoj berzi se trguje od maja 2005. a od aprila 2007. su na A Listingu. Trenutno ta hartija košta 691 dinar prema maksimalnih za godinu dana 1.564 iz juna prošle godine i minimalnih 340 dinara iz marta ove godine. Na kraju maja Tigar je imao 4.841 akcionara. Država je vlasnik 34 odsto, institucionalni investitori 36 a fizička lica 30 odsto.

U septembru prošle godine otvorena je nova fabrika obuće u koju je, uz korišćenje finansijske podrške nemačke finansijske institucije Debl, uloženo oko 17,4 miliona evra, dok je u ovoj godini za program modernizacije tehničke gume planirana investicija od osam miliona evra.

Fabrika je među najmodernijima i sa najboljim mogućnostima iskorišćenja kapaciteta na tlu Evrope, posebno opremljena i specijalizovana za proizvodnju zaštitne specijalne obuće za teške uslove rada, dok je u toku modernizacija i rekonstrukcija fabrike gumeno-tehničke robe.

Nikolić je najavio da će korporacija, i pored svetske ekonomske krize i teških uslova privređivanja, nastaviti investicije koje će "obezbediti održavanje koraka na tržištu, čuvanje tržišne pozicije i izbacivanje novih generacija proizvoda koje prate svetske trendove".

Jedna od velikih investicija je, prema njegovim rečima, kupovina brendova "century" i još nekih kupljenih tokom prošle godine od britanskog proizvođača Hanter.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uspeh Korporacije Tigar

Izvor: RTV Pink, 02.Jun.2009

Očekivani profit od 65 miliona evra. . . Korporacija Tigar, i pored teške ekonomske situacije i globalne krize, očekuje ostvarivanje profita od oko 65 miliona evra tokom ove godine, dok je vrednost investicija u modernizaciji proizvodnje oko 250 miliona dinara, izjavio je danas predsednik korporacije...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.