Težak put do Monsanta, još jedna žrtva spajanja

Izvor: B92, 13.Okt.2017, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak put do Monsanta, još jedna žrtva spajanja

Nemački hemijski i farmaceutski gigant Bajer najavio je više milijardi evra vredan sporazum o prodaji svog agrohemijskog poslovanja rivalskoj kompaniji BASF.

Time sebi olakšava put za planirano preuzimanje američkog proizvođača semena i pesticida - Monsanta.

Sporazum s BASF-om, vredan 5,9 milijardi evra, obuhvata Bajerov posao u sektoru glufosinat-amonijum herbicida, što znači "u suštini sve" njegove jedinice za žitna semena i povezane aktivnosti u oblasti istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i razvoja, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

"Aktivno smo pristupili rešavanju potencijalnih regulatornih problema, s ciljem da olakšamo uspešno okončanje transakcije s Monsantom", rekao je generalni direktor Bajera, Verner Bauman.

Najavljena prodaja Bajerovog agrohemijskog biznisa utiče na više od 1.800 zaposlenih, a BASF pristaje da garantuje njihova radna mesta u periodu od tri godine nakon potpisivanja ugovora.

Evropska komisija je ranije ovog meseca saopštila da će sačekati sa istražnim radnjama o uticaju Bajerovog mega-sporazuma za preuzimanje Monsanta, vrednog od 66 milijardi evra, na tržišnu konkurenciju.

To odlaganje omogućava kompanijama da dostave nove informacije koje bi mogle da olakšaju davanje "zelenog svetla" za realizaciju najvećeg sporazuma o preuzimanju u istoriji Nemačke, objasnila je Komisija, dodavši da će rok za donošenje odluke, koji je prvobitno bio utvrdjen za 22. januar sledeće godine, biti pomeren.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.