Testiranje auto-puta i tunela kroz Grdelicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2019, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testiranje auto-puta i tunela kroz Grdelicu

Građevinski radovi na južnoj deonici Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru završeni su, a u toku je testiranje i integracija sistema tunela Manajle i Predejane.

Očekuje se da ce ovaj deo auto-puta biti otvoren za desetak dana.

Najduži drumski tunel, Manajle kod Vladičinog Hana ima dve cevi, dužine 1.800 metara koje su povezane evakuacionim prolazima, a imaju najsavremeniji telekomunikacioni sistem, saobraćajnu opremu i signalizaciju i u Operativnom centru testiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sisteme tunela.

"U tunelu postoji 13 različitih sistema, zaduženi su za bezbedno upravljanje saobraćajem u tunelima. Testiraće se razne incidentne situacije", ističe Marko Milošević iz Operativnog centra, prenosi RTS.

Testiraće se i tunel Predejane koji je dug 1.073 metra, a ispred njega se nalazi tehničko-operativni centar iz kojeg se upravlja svakim metrom bezbednosti u samom tunelu, dok je iza tunela jedinstvena petlja u Srbiji, koja "lebdi" u vazduhu iznad Južne Morave.

Na početku južnog kraka Koridora 10 najviše problema zadavale su potporne kosine, ali je problem rešen izgradnjom galerije. Podignuto je više od stotinu stubova, skoro 180 nosača, ugrađeno oko 10.000 kubika betona i više od dve i po tone čelika. U svojevrsnoj galeriji nalik polutunelu dugom 150 metara podešava se rasveta.

"Ostaje nam da u narednih nekoliko meseci završimo sanaciju svih kosina i klizišta, ukupno je pet takvih mesta", ukazuje Aleksandar Senić iz Koridora Srbije.

Deonica od Grdelice do Vladičinog Hana duga je 26,4 kilometra, tu su svi objekti iz udžbenika niskogradnje, mostovi, nadvožnjaci, petlje, vijadukt, galerije, nasipi, zaštitni bedemi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.