Test s novim šefom Koridora-haos u Šaranima VIDEO

Izvor: B92, 05.Jun.2017, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Test s novim šefom Koridora-haos u Šaranima VIDEO

U tunelu Šarani kod Takova, na Koridoru 11, prvi put u Srbiji izvedena je pokazna vežba simulacije saobraćajne nesreće i požara u tunelu.

Vežbu su uspešno izveli vatrogasci, pripadnici policije i zaposleni u Kontrolnom centru Šarani, a prisustvovao je novi direktor Koridora Srbije Zoran Babić, koji je čestitao na uspešno izvršenom zadatku sa željom da takvih događaja bude što manje u stvarnosti.

Pokazna vežba je izvedena na deonici Koridora 11 Ljig - Preljina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u trajanju od oko 25 minuta.

U tunelu Šarani je zbog toga bio obustavljen saobraćaj u levoj cevi, iz pravca od Čačka ka Beogradu.

Kod tunela se nalazi najsavremeniji Kontrolni centar Šarani, odakle se preko moderne opreme nadzire saobraćaj na celoj deonici autoputa Ljig - Preljina.

"Ovo je, koliko znam, prva pokazna vežba u Srbiji koja je izvedena u tunelu", rekao je novinarima koordinator akcije iz Koridora Srbije inženjer Slobodan Ležajić.

On je kazao da je tunel Šarani tehnički vrlo dobro opremljen, sa svom signalizacijom i opremom koja se zahteva po direktivi EU, a koja nalaže da se jednom godišnje u svakom tunelu vrši provera tehničke ispravnosti opreme.

"Pored toga postoji obaveza da se jednom u dve godine izvrše simulacije baš ovog tipa, saobraćajne nezgode i požara u tunelu", naveo je Ležajić.

On se izvinio vozačima zbog preusmeravanja saobraćaja na drugu tunelsku cev Šarani, gde se saobraćaj tokom vežbe obavljao dvosmerno.

U sudaru su učestvovala tri automobila i Hitna pomoć je nakon poziva stigla iz Čačka za oko 17 ili 18 minuta i brzom intervencijom izvukla povređenu osobu iz vozila, okrenula se kroz tehnički prolaz usred tunela i na stavila ka Čačku.

U simulaciji požara, koji je bio u drugom delu tunela, vatrogasci su stigli iz Čačka i Gornjeg Milanovca i uspešno ugasili vatru, okrenuli se i vratili kroz službeni prolaz.

"Reakcija vatrogasaca i hitne pomoći je bila gotovo momentalna", naglasio je Ležajić.

Poziv za nezgodu i požar je upućen u 10:36 sati, u 10:52 stigli su vatrogasci iz Čačka, a iz Gornjeg Milanovca u 10:54.

U 10:53 stigla je Hitna pomoć iz Ccačka, njihova intervencija je trajala dva minuta.

U 10:57 komandir vatrogasne sluzbe je izdao naređenje za odimljavanje tunela, a tačno u 11 sati je završena intervencija vatrogasaca.

U Srbiji postoji sličan tunelski operativni centar u zoni tunela Lipak i Železnik, kao i kod tunela Straževica, na obilaznici oko Beograda.

Ležajić je naglasio da je Kontrolni centar Ssarani trenutno sa najmodernijom opremom koja može da se nađe na tržištu.

"Svi bezbednosni aspekti su prikazani na vrlo visokom nivou", zaključio je Ležajić.

U Kontrolnom centru Šarani može preko uređaja koji prate saobraćaj da se detektuje brzina vozila i po potrebi da se upozori saobraćajna policija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.