Teraju u dužničko ropstvo - veći limit bez pitanja

Izvor: B92, 17.Nov.2017, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teraju u dužničko ropstvo - veći limit bez pitanja

Skoro trećina (32 odsto) klijenata koji su rekli da nisu sigurni da će moći da vrate svoje tekuće dugove dobili su mogućnost još većeg zaduživanja.

Jedna studija pokazala je da je šest miliona klijenata dobilo povećanje kreditnog limita u protekloj godini, a da to čak nisu ni tražili. Studija je pokazala da će limit biti podignut onima koji su najmanje sigurni da će moći da isplate svoje obaveze.

Istraživanje koje je sprovela humanitarna služba Citizens >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Advice pokazuje da su u proseku vlasnici kreditnih kartica dobili povećanje od 1.481 funti a da to nisu ni zatražili, dok je oko 12 odsto dobilo povećanje od 3.000 funti ili više.

Istraživanje je pokazalo da čak 85 odsto ispitanika smatra da za povećanje nivoa za zaduživanje uvek teba tražiti dozvolu.

“Jasno je da kartičari i bankari takvom praksom doprinose da se dug konzumerizma produbljuje. Umesto da od vlasnika kartica traže da sami zatraže veći limit, pozajmljivači novca aktivno guraju ljude koji su nesigurni u proceni da li to mogu sebi da dozvole ili ne”, smatra Žilijen Gui iz udruženja koje je radilo istraživanje.

"Malo potrošača podržava nenaručena povećanja i naše istraživanje pokazuje da oni pogoršavaju probleme sa dugovima", rekla je ona.

Pozvala je britanskog ministra finansija Filipa Hamonda da "spreči praksu da ljude zatrpavaju neželjenim dugovima, posebno kad jedva uspevaju da drže glavu iznad vode”.

Istraživanje je rađeno početkom novembra na 2.000 ispitanika, od kojih je 1.332 posedovalo kreditne kartice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.