Tektonske promene u srpskom školovanju: OCENE OD JEDAN DO SEDAM

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2020, 08:30

Tektonske promene u srpskom školovanju: OCENE OD JEDAN DO SEDAM

Ovakav sistem u svetu postoji 1970

Srbija od nove školske godine uvodi program međunarodne mature u kom petica neće biti najveća ocena.

Ministar prosvete Mladen Šarčević objasnio je jutros da se ovaj program odnosi na gimnazije.

- To znači da je program IB diploma završne dve godine gimnazijskog obrazovanja sada u Srbiji dostupan deci gimnazijskog obrazovanja kroz državne škole - rekao je ministar.

On je naglasio da taj sistem postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Sloveniji i Hrvatskoj od 1991. godine, a da taj program u svetu postoji od 1970. i smatra se najkvalitetnijim.

- Ocene su na skali od jedan do sedam, to znači da je ozbiljnost programa velika, da su ispiti zahtevni i da se ocene na mnogim svetski priznatim fakultetima priznaju kao završeni ispiti - naglasio je ministar.

On dodaje da poznati svetski univerziteti rado primaju te maturante međunarodne, ili nosioce IB diplome.

Program će se od septembra primenjivati u tri gimnazije - Zmaj Jovina u Novom Sadu, Deseta Beogradska i Svetozar Marković u Nišu.

- I već da pohvalim Nišlije da su najbolje uradili prijemni, Beograđani su bili solidni, Novosađani mogu da budu malo bolji... - rekao je ministar.

Ono što je važno, kaže je da je u okviru programa - petica u rangu naše petice, a postoje i šestica i sedmica.

- Taj program ima šest ispita koji đaci biraju po nekom sistemu šestougaonika i slažu svoju idaealnu kombinaciju - naglasio je ministar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.