Tanasković: Prevarantima zabrana bavljenja poljoprivredom

Izvor: B92, 07.Sep.2023, 21:12

Tanasković: Prevarantima zabrana bavljenja poljoprivredom

Svi koji su lažirali prijave za subvencije poljoprivrednicima po hektaru biće stavljeni u pasivan status na tri godine i neće moći da se bave poljoprivredom.

Nadležni organi će dalje delovati shodno zakonu i zavisno od toga kakav je prekršaj napravljen, izjavila je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a prenosi Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije.

Kako je ministarka navela, od 101 poljoprivredne parcele koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proveravana, nepravilnost uočena na njih 99 dodajući da je od tog broja parcela, 81 potpuno nepoljoprivredna, jer se na njima ništa ne gaji. Nepravilnost kod ostalih 18 parcela ogledala u tome da su poljoprivrednici posadili jednu kulturu, a prijavili drugu.

"Oni koji su prijavili jednu proizvodnju, a bave se drugom neće biti kažnjeni, već će samo dobiti opomenu da u registru navedu ono što stvarno gaje. Ali, oni koji su lažirali prijave biće stavljeni u pasivan status na tri godine i u tom periodu neće moći da se bave poljoprivredom, a nadležni organi će delovati dalje shodno zakonu i zavisno od toga kakav je prekršaj napravljen. Naša ideja je da odvojimo prave poljoprivrednike od onih koji su uzimali novac na konto poljoprivrede, a zapravo se poljoprivredom ne bave", navela je Tanasković.

Kako je ministarka najavila, sledeći korak je registar životinja.

"Razlog zašto se subvencije za stočare ne isplaćuju u roku od 15 dana, kako bi inače mogli da isplaćujemo, jeste taj što proveravamo registar životinja, odnosno proveru svakog podnetog zahteva", istakla je Tanasković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.