Taksa od 100% dovela Srbe na rub humanitarne katastrofe

Izvor: B92, 10.Dec.2018, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Taksa od 100% dovela Srbe na rub humanitarne katastrofe"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su srpsko-kineski odnosi na istorijskom vrhuncu i da je Srbija pouzdan partner Kini.

Otvarajući konferenciju Beogradskog strasteškog dijaloga "Inicijativa pojas i put na Balkanu", Ana Brnabić je rekla da su rezultati te inicijative već vidljivi za građane Srbije, koji vide nove puteve, mostove, rekonstruisane železnice, digitalizaciju i zaštitu prirodne sredine.

Ona je navela da su kineske kompanije samo u Smederevu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sačuvale 5.000 radnih mesta, te da će u RTB Bor, gde je izabran strateški partner iz Kine, sačuvati još 5.000 mesta direktno i 25.000 indirektno.

Ana Brnabić je ukazala na važnost slobodne trgovine, slobodnog protoka robe i kapitala, navodeći da takse od 100 odsto koje je Priština uvela na srpsku robu upozoravaju na pogubne posledice trgovinskih i drugih blokada.

"Takse od 100 odsto dovele su Srbe na ivicu humanitarne katastrofe", rekla je ona.

Prema njenim rečima, sekundarna posledica tih mera su politička i bezbednosna destabilizacija.

"Srbija, koja na sopstvenom primeru oseća posledice barijera, opredeljena je za otvorenu i slobodnu saradnju sa svima", kazala je Ana Brnabić.

Premijerka je kazala da je Srbija pouzdan partner Kini, koja je dosledna politici pružene ruke i nemešanja u unutrašnju politiku drugih zemalja.

Ana Brnabić je kazala da Kina i Srbija treba da iskoriste odnos poverenja koji imaju i da ujedine snage.

"U ovo vreme nestalnosti i nepredvidivosti u međunarodnoj politici, Srbija je odan i pouzdan partner. Optimizam Vlade Srbije i zacrtani pravci razvoja jesu gorivo za budućnost", kazala je Ana Brnabić.

Podsetila je da je krajem novembra u Pekingu otvoren srpski kulturni centar "Ivo Andrić", rekavši da se tome posebno raduje.

"Kulturna razmena nakon niza projekata doprineće našem čeličnom prijateljstvu", rekla je Ana Brnabić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brnabić: Srpsko-kineski odnosi na istorijskom vrhuncu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Dec.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su srpsko-kineski odnosi na istorijskom vrhuncu i da je Srbija pouzdan partner Kini.Otvarajući konferenciju Beogradskog strateškog dijaloga "Inicijativa pojas i put na Balkanu", Brnabić je rekla da su rezultati te inicijatve već vidljivi za građane...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.