Tabaković: Rano je da se prvog dana priča o platama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2015, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Rano je da se prvog dana priča o platama

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da nije pri stavu da je rano sa Međunarodnim monetarnim fondom govoriti o povećanju plata i penzija, već je rano da se to pitanje postavi prvog dana njihove posete.

Tabaković je, gostujući na TV B92, rekla da iznošenje u javnost samo loših vesti, zahteva i odgovor da onaj ko preduzima mnogo nepopularnih mera, mora da iznosi i činjenice koje neko tretira kao previše optimistične.

"Rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jeste dobar. A ako govorimo o jednokratnom prilivu dobiti javnih preduzeća, uočavamo razliku u ponašanju prethodnih vlada i ove. Zakon je postojao i ranije da javna preduzeća moraju da uplate dobit u budžet, i to u vremenu kad sam ja bila poslanik. Ali sada su te obaveze izvedene na pravi put, jer smo se svi opredelili da poštujemo zakone i to ne na papiru, nego i u praksi", rekla je Tabaković.

Ona je podvukla da sada postoji jaka volja da se naplati porez, da se prevedu zaposleni iz sive zone u legalne tokove koji plaćaju poreze i doprinose.

Upitana da li bi se, kada je reč o povećanju primanja, trebalo držati krajnjeg roka, odnosno 2017. godine, guverner je odgovara da ne bi trebalo da se držimo roka, nego brojki u smislu održivosti javnih finansija.

"Ako se bude punio budžet, biće i osnova za povećanje primanja", rekla je Tabaković.

Ona je rekla da nema razloga da ne verujemo da će ove godine biti bolje, jer nas istorija uči da su planirane negativne cifre ili niže ili stagniraju, kao što će i procena bruto domaćeg proizvoda biti revidirana sa -0,5 na nulu.

To, prema njenim rečima, znači da se vlada odgovorno odnosi i prema budžetu i prema uštedama. "Uštede nisu pridevske, već su to brojke koje možete da pratite kroz budžet i to je princip na kojem će vlada ići dalje", rekla je Tabaković.

Mihajlović: Kasni samo spajanje Puteva i Koridora

Potpredsednik Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas nakon sastanka sa MMF-om da sve iz njenog resora ide po planu, a da se jedino kasni sa spajanjem Koridora i Puteva Srbije što će biti gotovo u narednih mesec dana.

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da je ministarstvo imalo nekoliko obaveza iz memoranduma sa MMF-om, navodeći da se na današnjem sastanku sa tom međunarodnom finansijskom institucijom razgovaralo o tri važne oblasti - restrukturiranju Železnica Srbije koje se odvija po planu, spajanju Koridora i Puteva Srbije i implementaciji Zakona o planiranju i izgradnji.

Prema njenim rečima, od 1. jula će Železnica funkcionisati kroz tri odvojene firme kao holding kompanija koja će imati ograničen rok trajanja na dve godine, a od ovog preduzeća se očekuje da napravi realan plan ušteda.

"Na tome ćemo raditi narednih dana", dodala je Mihajlović. Govoreći o spajanju Koridora i Puteva Srbiije, ona je rekla da je sa MMF danas razgovarala o dinamici kada bi te firme mogle da budu spojene čime bi se ostvarila ušteda od 20-25 odsto i ubrzali započeti projekti.

Ona je rekla da je predlog MMF-a koji je prihvatila da se spajanje završi u narednih mesec dana.

Na pitanje novinara zašto do sada nisu mogli da se spoje Koridori i Putevi Srbije, ministarka je odgovorila da se kao resorna ministarka obavezala da će naložiti Skupštini Koridora da to urade u narednih mesec dana.

"Na kraju krajeva postoj i drugačiji način, a to je da se skupština ovog preduzeća promeni", istakla je ona.

Upitana da li će biti problema sa MMF-om budući na navode medije da dve trećine dogovora nije ispunjeno vezano za javna preduzeća, ona je odgovorila da se na tome radi, da su otpori veliki, ali da sada postoji politička volja da se ta reforma sprovede do kraja.

"U Železnicama, primera radi, nema otpora sidnikata, već najviše otpora pružaju oni što vode firmu. U ovoj Vladi ima političke volje i uradićemo sve što smo obećali, što takođe važi i za spajanje Koridora i Puteva što mora da se uradi", istakla je ona.

Treća oblast o kojoj se danas razgovaralo je, dodaje ministarka, implementacija Zakona o planiranju i izgradnji koji funkcioniše u svim lokalnim samoupravama.

"Mi smo vlada koja je uspela u najkraćem mogućem roku da donese sva podzakonska akta", ukazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, MMF-u su danas predstavljeni i nacrti zakona o konverziji i premeru i katastru koji bi u narednih sedam dana trebalo da budu u javnoj raspravi.

Naglasila je da su današnjem sastanku pored predstavnika MMF-a prisustovali i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mihajlović: Prvi izveštaj MMF biće pozitivan

Izvor: Beta Video, 05.Maj.2015

BEOGRAD - Međunarodni monetarni fond pozitivno će oceniti prvu reviziju trogodišnjeg stend-baj aranžmana iako Srbija nije ispunila sve obaveze, ocenila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović. ``Moj je utisak da ćemo imati pozitivan...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.