Svetske akcije nastavljaju da  tonu

Izvor: Kamatica.com, 02.Sep.2015, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetske akcije nastavljaju da tonu

Globalne berze su juče zabeležile pad akcija, nakon što su se nad privredom Kine nadvili novi tmurni oblaci koji su pokrenuli masovnu prodaju deonica na honkonškoj i njujorškoj berzi i strahovanja da će svetski privredni rast usporiti.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za prerađivački sektor Kine je u avgustu pao na trogodišnji minimum od 49,7 poena, što je najnoviji pokazatelj usporavanja rasta druge po veličini svetske privrede.

Najnoviji podaci, kao merilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kamatica.com << aktivnosti u kineskim fabrikama i radionicama, lošiji su od julskih 50 poena, i to je prvi pad prerađivačke aktivnosti u Kini od februara. Podaci iznad 50 poena ukazuju na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njeno slabljenje.

Šangajski indeks pao je 1,23 odsto, tokijski 3,84 odsto, sidnejski 2,12 odsto, a honkonški 2,24 odsto.

Londonski indeks FTSE 100 potonuo je 3,03 odsto, pariski KAK 40 2,40 odsto, a frankfurtski DAKS 30 2,38 odsto.

Evro je na valutnoj berzi ojačao na 1,1256 sa 1,1213 dolara, koliko je vredeo sinoć u Njujorku.

Na WallStreet-u su industrijski indeks Dau Džons i širi indeks S||P 500 pali oko dva odsto, a tehnološki Nasdak 1,46 odsto.

Rast globalne ekonomije će verovatno biti manji od prvobitno najavljenog zbog sporijeg oporavka razvijenih država i dodatnog usporavanja zemalja u razvoju, saopštila je danas direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard.

MMF je u julu prognozirao rast globalne privrede od 3,3 odsto za ovu godinu, blago ispod prošlogodišnjeg rasta od 3,4 odsto. Prema rečima Lagardove, privreda Kine usporava, ali nije reč o oštrom padu ili nečemu neočekivanom, budući da se privreda te zemlje prilagođava novom modelu rasta.

Nastavak na Kamatica.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kamatica.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kamatica.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.