Svetska kriza ne utiče na maline

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2009, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska kriza ne utiče na maline

ARILJE - Berba malina, koja je u Srbiji počela pre desetak dana, polovinom naredene nedelje biće u punom jeku, a trenutna cena otkupna cena crvenog zlata kreće se od 130 do 150 dinara.

Proizvođači tvrde da je realna cena dva evra, međutim otkupljivači smatraju da trenutnu cenu ne treba povećavati.

Malina se ne koristi samo za jelo

U ariljskom kraju u odnosu na prethodnu godinu, zasađeno je od 10 do 15 odsto novih zasada maline, a ovogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kvalitet je na zavidnom nivou.

Proizvođač maline iz Arilja Dragiša Radulović, kaže da se od ovog posla može pristojno živeti, ali cena treba da bude veća.

"Mislim da će se neka cena i postići. Malinjaci nisu u zavidnom položaju. Ovogodišnji prinos biće manji, pretpostavljam i manje od 100 kilograma po aru."

Predsednik Unije proizvođača maline u Srbiji Dragiša Terzić, izjavio je da bi minimalna cena maline trebala da iznosi dva evra.

"Ovog proizvoda nema u svetu. Sa 450 hiljada tona svetske proizvodnje maline u 2004. godini, prošle godine je pala na 180 hiljada tona i nikakva svetska ekonomska kriza nema šanse da utiče na to da se malina ne proda."

"Malina se ne koristi samo za jelo, već se koristi i u farmaciji, industriji, gde se od nje prave razni koncentrati, tako da će sigurno biti prodata", naglasio je Terzić.

Otkupljivači protiv povećanja cene

On je istakao da je malina u martu dobro ponela, ali je u aprilu i maju, kada je najviše trebalo kiše, bila suša, tako da je u mnogim malinjacima rod prepolovljen.

"Srbija u okviru ove proizvodnje može da sigurno zaposli oko 100 hiljada ljudi, samo kad bi radili finalizaciju proizvodnje kod nas."

"Država od ove proizvodnje dobija više od 120 miliona evra deviznog priliva, a kada bi se posvetili ovoj proizvodnji, novca bi bilo mnogo više", rekao je Terzić.

Prve količine malina već se nalaze u hladnjačama, a otkupljivači su spremni da prime sve količine.

U hladnjači "Mediteran 92", otkupna cena ove voćke iznosi 130 dinara i za sada ne pomišljaju da je povećavaju.

"Mi ne bismo plaćali značajnije u odnosu na ovu cenu koju smo dogovorili, međutim tržište će diktirati. Sve što tržište uslovi mi ćemo ispratiti, iako nas iskustvo od prošle godine uči da cene ne treba da idu previsoko", izjavio je rukovodilac hladnjače "Mediteran 92" Radomir Đekić.

Tokom naredne nedelje u ove krajeve trebali bi da stignu i prvi kupci iz inostranstva, što bi moglo dovesti do povećanja otkupne cene maline.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.