Svetska banka pozajmila 59 mil. dolara

Izvor: S media, 04.Jul.2009, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka pozajmila 59 mil. dolara

Svetska banka (SB) je saopštila da je u prošloj fiskalnoj godini pozajmila rekordnih 58,8 milijardi dolara, što predstavlja rast od čak 54 odsto.

Toj finansijskoj instituciji se u fiskalnoj 2009. godini za pomoć obratilo mnogo više zemalja nego što je uobičajeno, jer mnoge od njih osećaju posledice globalne finansijske i privredne krize.

"Broj zahteva za pomoć od Grupacije Svetske banke je ove godine značajno porastao, a očekujemo da će se takav razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << situacije nastaviti još dugo i u 2010. godini, jer je proces oživljavanja i nadalje veoma neizvestan", ocenio je predsednik SB Robert Zelik.

SB je minule finansijske godine novcem podržala 767 projekata koji bi trebalo da doprinesu privrednom rastu i ublažavanju posledica siromaštva, ali i da pomognu razvoju privatnog sektora.

Za finansiranje infrastrukture banka je izdvojila 20,7 milijardi dolara. Međunarodno udruženje za razvoj (IDA) koje finansijski pomaže 79 najsiromašnijih država je obezbedilo u pomenutom periodu pomoć veću za 25 odsto, od 14 milijardi dolara.

Podrška mladim tržišnim ekonomijama povećana je više nego dvostruko, dostigavši 32,9 milijardi dolara. Te pozajmice je obezbedila Medjunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), koja predstavlja glavni deo Grupacije SB.

Najveći deo finansijske pomoći IDA i IBRD su obezbedili zemljama u Latinskoj Americi - 14 milijardi dolara, dok je u Evropu i Srednju Aziju upućeno 9,4 milijarde, a u subsaharsku Afriku 8,3 milijardi dolara.

Zelik je ranije ove sedmice upozorio da zemlje u razvoju, iako se u početku činilo da ih kriza ne mora jako pogoditi, sada u punoj meri osećaju posledice recesije. Koštali su ih nagli pad globalne tražnje i smanjenje tokova privatnog kapitala, navela je SB.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.