Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Dec.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka odobrila kredit Srbiji

Svetska banka je danas saopštila da je Srbiji odobren kredit od 48 miliona dolara koji će podstaći privredni razvoj zasnovan na znanju i inovacijama.

Navedeno je da je Odbor izvršnih direktora banke kredit odobrio juče.

Kako je navedeno, kredit treba da finansira unapređenje kvaliteta naučnih istraživanja koja imaju komercijalni potencijal, kao i razvoj firmi koje se njima bave.

"Mada inovativni i preduzetnički potencijal u Srbiji raste, on je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sputan malim javnim i privatnim ulaganjem u istraživanje i razvoj, neefikasnim, nekonkurentnim finansiranjem nauke i malom saradnjom između privatnog i javnog sektora", navodi se u saopštenju.

Kao problemi za inovativno preduzetništvo u Srbiji su izdvojeni "nedostatak potrebnih veština, znanja, mentorstva i finansiranja inovativnih preduzeća".

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva rekao je da u Srbiji postoji "veliki potencijalni inovativni talenat koji nije u potpunosti iskorišćen" i da Srbija u istraživanje i razvoj ulaže mnogo manji procenat BDP od evropskog proseka.

Sredstva iz kredita će se koristiti i za finansiranje projekata Fonda za nauku, ali i donacije za ubrzani razvoj inovativnih preduzeća.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Svetska banka odobrila kredit Srbiji od 48 miliona dolara

Izvor: Danas, 14.Dec.2019

Svetska banka je danas saopštila da je Srbiji odobren kredit od 48 miliona dolara koji će podstaći privredni razvoj zasnovan na znanju i inovacijama.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.