Svete spremi se: Spremaju zbogom za SAD

Izvor: B92, 10.Dec.2017, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svete spremi se: Spremaju "zbogom" za SAD

Peking -- Prelazak na ekonomski model koji se više oslanja na domaću potrošnju mogao bi uticati na to da, kroz pet godina, Kina postane najveći svetski uvoznik.

To pokayuju istraživanja investicione kompanije Čajna internešnel kapital korporejšen (CIČ).

Kina je već dugi niz godina na prvom mestu kao najveći svetski potrošač sirovina, delova i opreme, ali kada je reč o robi široke potrošnje, ona još uvek dosta zaostaje za SAD-om, prenosi Raša tudej. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kineski uvoz iz Azije, Afrike, Okeanije, Južne Amerike i Istočne Evrope već je nadmašio uvoz SAD-a, a ukoliko se ovaj trend zadrži, Kina će verovatno preteći najveću svetsku ekonomiju, prognoziraju ekonomisti kompanije CIČ.

Rast uvoza posledica je postepenog prelaska Kine sa izvozno orijentisane ekonomije na model koji se zasniva na potrošnji, navodi RT.

Analitičari, tako]e, očekuju da će Kina uvoziti više robe široke potrošnje nego industrijske materijale, jer najnaseljenija država postaje najveće potrošačko tržište u svetu.

Kineski potrošači imaju i sve veći apetit za egzotičnim proizvodima, što podstiče ekspanziju uvoza, navodi se u istraživanju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svete spremi se: Kina prestiže SAD

Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2017

Prelazak na ekonomski model koji se više oslanja na domaću potrošnju mogao bi uticati na to da, kroz pet godina, Kina postane najveći svetski uvoznik...To pokazuju istraživanja investicione kompanije Čajna internešnel kapital korporejšen (CIČ)...Kina je već dugi niz godina na prvom mestu kao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.