Švedska prebogata, mora da troši

Izvor: B92, 14.Maj.2012, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska prebogata, mora da troši

Švedska koaliciona vlada desnog centra preškrto troši budžetski novac kog će verovatno i u narednim godinama biti dovoljno na raspolaganju.

Švedsko veće za fiskalnu politiku, državna agencija koja ocenjuje vladinu politiku, zaključilo je da je mali rizik da će zemlja prekoračiti gornju granicu dopuštene javne potrošnje u nadolazećim godinama pa je pozvalo vladu da ublaži ograničenja.

Za razliku od većine zemalja u Evropi, Švedska je zahvaljujući jakim izvoznim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prihodima i čvrstoj domaćoj potražnji uspela da u protekloj deceniji značajno smanji dug iskazan udelom u BDP-u.

"Švedska postaje naftna zemlja, samo bez nafte", kazao je predsednik tog vladinog instituta Lars Jonung.

Dok neumoljive mere štednje guraju zadužene članice evrozone u recesiju, švedska vlada predviđa da će njen javni dug u ovoj godini pasti na 37,7 posto BDP-a, te na samo 22,5 posto u 2016. godini.

Švedska državna agencija ističe da politika ministra finansija Andersa Borga uključuje dodatne mere ograničavanja javne potrošnje, povrh onoga što je propisano zakonom, posebno u razdoblju ekonomske neizvesnosti.

Zbog krize u evrozoni rast švedske privrede usporio je u drugoj polovini prošle godine, što je zahtevalo ekspanzivniju politiku vlade, ali je njen glavni prioritet bilo ograničavanje javne potrošnje.

"Trebalo je da budu malo velikodušniji", kazao je član veća Jon Hasler.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švedska prebogata, mora da troši

Izvor: Capital.ba, 14.Maj.2012

STOKHOLM, Švedska koaliciona vlada desnog centra preškrto troši budžetski novac kog će vjerovatno i u narednim godinama biti dovoljno na raspolaganju. Švedsko vijeće za fiskalnu politiku, državna agencija koja ocjenjuje ..

Nastavak na Capital.ba...

Švedska prebogata, mora da troši

Izvor: medio.rs, 15.Maj.2012, 13:54

Švedska koaliciona vlada desnog centra preškrto troši budžetski novac kog će verovatno i u narednim godinama biti dovoljno na raspolaganju.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.