Sve veće investicije u geološka istraživanja

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve veće investicije u geološka istraživanja

Geološka istraživanja mineralnih sirovina u Srbiji poslednjih godina su oživela, a investicije u istraživanja novih ležišta imaju snažan trend rasta, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

"Očekuje se da nivo tih investicija u ovoj i narednim godinama i dalje nastavi da raste", rekao je Škundrić, otvarajući u Privrednoj komori Srbije (PKS) Kongres geologa Srbije sa medjunarodnim učešćem.

On je naveo da je u 2004. godini >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nivo tih investicija iznosio oko dva miliona evra, u 2008. godini oko 25 miliona evra, kada je izdato 130 rešenja za istraživanje, dok je u prošloj godini zebeležena stagnacija u toj oblasti zbog uticaja ekonomske krize.

"U oblasti geoloških istraživanja mineralnih sirovina i rudarstva u Srbiji su prisutne mnogobrojne svetske kompanije, kao što su Gaspromnjeft, Rio Tinto, Friport Mekmoran, Lafarž, Viktorija grup, Holcim, Rezervoar kapital i drugi, koje istražuju različite vrste mineralnih sirovina kao što su bakar, olovo, cink, zlato, ugalj, nafta, gas, litijum", rekao je Škundrić.

On je naveo da medju najvažnije istraživačke projekte ležišta mineralnih sirovina u Srbiji spadaju istraživanja nafte i gasa, koje sprovodi NIS Naftagas, za šta je planirano oko 60 miliona dolara u narednih 10 godine.

Škundrić je kao posebno značajna pomenuo i istraživanja ležišta litijuma i bornih minerala u Jadarskom basenu, koje sprovodi Rio Tinto, istraživanje bakra i zlata na području Crnog vrha u istočnoj Srbiji i istraživanje molidbena kod Surdulice, koje sprovodi Dandi prešer metals i istraživanje fosforita kod Bosilegrada, koje radi Viktorija grup.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko najavio je da NIS u narednih pet godina planira da poveća proizvodnju nafte iz domaći izvora za jedan i po put.

On je rekao da će Srbija u bliskoj budućnosti postati jedna od najznačajnijih zemalja na Balkanu kada je u pitanju naftna industrija, napomenuvši da je eksploatacija nafte nemoguće bez obnavljanja rezervi.

Kongres geologa Srbije, 15. po redu, trajaće do 29. maja, a tokom njegovog trodnevnog rada predvidjen je niz prezentacija i stručnih referata o ležištima nafte i gasa, istraživanju i korišćenju mineralnih sirovina, zatim o regionalnoj geologiji i paleontologiji, hidrologiji i geotermalnoj energiji i o drugim značajnim temama iz ove oblasti.

Organizatori kongresa su Srpsko geološko društvo, Savez geoloških inženjera i tehničara Srbije, Geološki institut Srbije i Rudarsko geološki fakultet Univerziteta u Beogradu.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Srbija ulaže u geološka istraživanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2010

BEOGRAD - Geološka istraživanja mineralnih sirovina u Srbiji poslednjih godina su oživela, a investicije u istraživanja novih ležišta imaju snažan trend rasta, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić..."Očekuje se da nivo tih investicija u ovoj i narednim godinama i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.