Sve mi manje ostaje što više radim

Izvor: B92, 21.Mar.2018, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve mi manje ostaje što više radim"

Beograd -- Udruženje poljoprivrednika Pančevački ratari saopštilo je da je nezadovoljno politikom prema selu i sve skupljom prolećnom setvom.

Predsednik Upravnog odbora tog Udruženja Jovan Negovan rekao je za Betu da ne postoji ni minimum političke volje da se pomogne ratarima "pred redukovanu prolećnu setvu".

"Vlada i predsednik Srbije tvrde da je budžet Srbije u značajnom suficitu, ali nema pomoći poljoprivredi, pa će i prolećna setva zbog nedostaka para >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << verovatno biti redukovana", rekao je Negovan.

Dodao je da je ministar poljoprivrede (Branislav Nedimović) obećao da će se izboriti za nižu, posebnu cenu goriva za poljoprivrednie, ali je sve ostalo na obećanjima.

Poljoprivrednik Nikola Bukazić iz Dolova rekao je za Betu da će se, zbog toga što nema gotovog novca za prolećnu setvu, zadužiti u poljoprivrednoj zadruzi i da će to poskupeti setvu 20 do 30 odsto.

"Sejem 100 hektara kukuruza i oko 70 hektara suncokreta i "velik sam proizvođač samo u očima drugih", a u suštini sve mi manje ostaje što više radim", rekao je Bukazić.

On je podsetio da je prošle godine litar nafte koštao 130 dinara, a sada je 155 dinara, skuplje je mineralo đubrivo, vreća semenskog kukuruza je koštala 6.200 dinara, sada je 7.000 dinara, a da je za hektar potrebno tri.

"Politika prema poljoprivrednicima nikad nije bila gora. Od 2008. do 2011. godine kada je ministar poljoprivrede bio Saša Dragin subvencije za poljoprivredu iznosile su 14.000 dinara po hektaru i mogli su da ih primaju i oni koji obradjuju 100 hektara", rekao je Bukazić i dodao da zakup državne zemlje plaća po hektaru 62.000 dinara.

Sada su, kako je rekao, subvencije 4.000 dinara po hektaru i mogu ih dobiti samo oni koji obrađuju do 20 hektara.

Poljoprivrednik Zoran Sefkerinac iz Banatskog novog mesta rekao je da nije potpuno zadovoljan situacijom u poljoprivredi jer je setva poskupela u odnosu na prošlu godinu ali da je zadovoljan što je dobio subvenciju za obnovu mehanizacije i kupio traktor.

"Zadužio sam se kreditom sa valutnom klauzulom pa će me setva zbog poskupljenja repromaterijala i goriva koštati oko 25 odsto više", rekao je Sefkerinac.

Poljoprivrednik Ilija Tišma iz Zmajeva rekao je da država tera poljoprivrednike da rade i kada gube jer ne mogu da gledaju neobradjenu zemlju. "Država je tek sada ponudila kredite za prolećnu setvu kada je većina ludi obezbedila način kako da finasira setvu jer nema gotovinu pošto su poljoprivredni proizvodi daleko ispod cene", rekao je Tišma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.