Izvor: Politika, 18.Maj.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka kriza ima svoje zelenaše

Iako u Srbiji ne postoji zakon o zelenašenju, ovo delo je kažnjivo po važećim propisima

Činjenicu da svaki 12 građanin kasni sa otplatom dugova bankama – neki su izgleda iskoristili da dobro zarade. „Treba vam novac”, „Ne ispunjavate uslove za kredit kod banaka, dođite kod nas”, poruke su koje se vrlo često nađu na lecima u poštanskim sandučićima građana. Osim kompanija, pozajmice uz kamatu nude i pojedinci.

Čačanska policija saopštila je nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je uhapsila Marija S. (31) osumnjičenog za zelenašenje i iznudu. Od januara 2009. godine on je upućivao ozbiljne pretnje dužniku iz Arilja primoravajući ga da mu daje novac i pokretne stvari čime je zaradio oko dva miliona dinara. Mario S. se takođe sumnjiči da je od kraja 2008. godine jednoj osobi iz sela Tijanje pozajmio 6.000 evra, a kasnije od njega primio oko 10.000 evra kao kamatu na pozajmljeni novac.

– Što je kriza veća to je više i zelenaša i onih koji na taj način pokušavaju da zarade – kaže kriminolog Zlatko Nikolić. – Interes onog ko pozajmljuje novac nije da dužnik može da mu vrati zajam. Već da uslovi pozajmice budu takvi da onaj koji zajmi nikada iz toga ne može da se izvuče.

Iako u Srbiji ne postoji zakon o zelenašenju, ovo delo je kažnjivo po važećim propisima. Pa je tako Krivičnim zakonom za ovo delo predviđena kazna zatvorom.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 19. maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Anica Telesković

objavljeno: 19.05.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kriza i besparica vratile zelenaše

Izvor: B92, 19.Maj.2012, 05:30

Beograd -- Činjenicu da svaki 12 građanin kasni sa otplatom dugova bankama - neki su izgleda iskoristili da dobro zarade. Zelenaši su ponovo stupili na veliku scenu...„Treba vam novac”, „Ne ispunjavate uslove za kredit kod banaka, dođite kod nas”, poruke su koje se vrlo često...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.