Sva­ka de­se­ta žal­ba pre­ko­broj­nih uva­že­na

Izvor: Politika, 07.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sva­ka de­se­ta žal­ba pre­ko­broj­nih uva­že­na

U ru­ko­vo­de­ćem ti­mu „Pe­tro­he­mi­je” ne­ma me­sta za one ko­ji su u nje­mu bi­li po­sle 2004. go­di­ne

Pančevo – Komisija koja je dobila zadatak da razmotri žalbe „petrohemičara" koji su se našli na spisku tehnološkog viška pomno je, u dane vikenda, razmotrila 144 pritužbe. Uvaženi su argumenti navedeni u 14 pritužbi, pa će ti radnici biti brisani sa spiska koji ima 480 imena.

Ali, kako članovi komisije svedoče, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oko nekih žalbi nije postignuta saglasnost, pa je ostavljeno da direktor kompanije proceni njihovu opravdanost. Uz 300 evra otpremnine, za odlazak se ranije prijavilo 90 radnika.

I rukovodstvo i sindikati fabrike su odahnuli, pošto je iz Nacionalne službe zapošljavanja stigao zvanični dopis u kojem piše da oni koji u „Petrohemiji" budu proglašeni tehnološkim viškom imaju pravo na jednogodišnje materijalne naknade, što je u jednom trenutku bilo sporno, pa su sindikati zbog toga čak zapretili da će se sasvim povući saglasnost o smanjenju broja radnika.

Miša Faraga i Zlatko Bekić, predsednici dva najbrojnija sindikata „Petrohemije" – Samostalnog i „Pravda", kažu da je moguće da će posle razgovora direktora sa invalidima rada, kojih je u fabrici više od stotinu, spisak onih koji odlaze uz otpremninu biti proširen.

Prvi sastanak novog direktora Saše Pavlova sa invalidima rada i radnicima sa smanjenom radnom sposobnošću nije dao rezultata, iako oni mogu otići pod povoljnijim uslovima od ostalih.

Sindikati su proteklog vikenda sa direktorom potpisali i aneks kolektivnog ugovora, na osnovu kojeg se mesečna suma namenjena platama ograničava na 150 miliona dinara, u odnosu na ranijih 290 do 315 miliona, a primanja će se prepoloviti.

Ono što bude „ušteđeno" odlaskom više od 500 radnika, biće namenjeno isplati dela neisplaćenih plata za jun, jul i avgust.

Pretpostavlja se da će upravni odbor verifikovati korigovani spisak radnika koji su postali tehnološki višak i predlog direktora, koji je na osnovu zaključka vlade obavezan da izabere novi menadžment.

Kako „Politika" saznaje, zahtev je da u novi rukovodeći tim ne uđe niko od onih koji su u njemu bili posle 2004. godine. Da i direktor Pavlov veruje da će, posle silnih potresa i zaustavljanja „Petrohemije" 24. juna, sve doći na svoje mesto, govori i podatak da je izdao naredbu o otpočinjanju priprema za prijem sirovog benzina. To ukazuje da bi ubrzo mogao da počne s radom i bazni pogon za proizvodnju etilena, što bi stvorilo uslove za obnovu kompletne proizvodnje našeg najvećeg izvoznika.

M.Ša­šić

[objavljeno: 08/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.