Suvo zemljište zabrinjava poljoprivrednike u južnom Banatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2018, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suvo zemljište zabrinjava poljoprivrednike u južnom Banatu

Jesenja setva je i dalje u toku, ali optimalni rokovi lagano ističu. Ono što brine poljoprivrednike u južnom Banatu je – šta uraditi sa suvim zemljištem? Tokom čitavog septembra nije pala ni kap kiše. Bez obzira na sve, jesenje radove na njivama ne treba odlagati.

Stručnjaci savetuju poljoprivrednicima da bez obzira na suvu zemju obave jesenju setvu.

"Naša preporuka je da se setva odvija, jer se mi sad nalazimo u optimalnom roku, a kiša će učiniti svoje", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je dr Vladan Ugrenović, PSS Institut "Tamiš".

Za uspešno nicanje treba 15-20 litara po kvadratnom metru, što jednodnevna kiša nije obezbedila. Zato bi ovo malo vlage trebalo da se čuva pravilnom obradom zemlje.

"Tu je bilo grešaka. Ko je radio oranje, taj je sigurno imao problema, ko je radio tanjiranje taj je i mogao da uradi predsetvenu pripremu. Za naredni period, ukoliko bude padavina dovoljno treba obratiti pažnju na predstvenu pripremu. Raditi oruđima koja manje isušuju zemljište kao što su recimo razrivači", kazao je Ugrenović.

Mnogi su poslušali savet u vezi sa setvom, međutim ovako zasad izgleda polje zasejano uljanom repicom. Proizvođači se boje da će jesenja suša da im poveća troškove i pomrsi planove.

"Najgore ako se bude desilo da seme dobije neku količinu vlage da proklija, a da nema dovoljno da završi ciklus nicanja, to jest da zasuši klica. Onda tu nema spasa. Tu onda sigurno dolazi do preoravanja ili neke naknadne setve", saopšrio je Vladimir Panić, poljoprivrednik iz Pančeva.

Ratari kažu da je sejanje u suvu zemlju opteretilo mašine i povećalo broj operacija,

"Još dodatni su troškovi ravnanja tog zemljišta, valjanje, sabijanje da bismo sačuvali vlagu koja praktično nije ni postojala. I onda dolazi do povećanja troškova u smislu nafte koja nam je ekstremno velika", izjavio je Nikola Pavlov, poljoprivrednik iz Pančeva.

Obećanja da će se to promeniti ima, ali se ona ne sipaju u rezervoar. Ratari imaju odgovor i na pozive nadležnih da počnu sa navodnjavanjem.

"Problem je svima nama seljacima energija koja se upotrebljava za to. Korišćenje dizel goriva koje je izuzetno skupo, a nemamo subvencionisano gorivo za to. Dalekovodi prolaze pored njive, preko njive, ne možeš da je koristiš, što je mnogo jeftinije. A da se to dovede na njive to je veoma velika investicija za jednog čoveka", kazao je Lazar Šušnjar, poljoprivrednik iz Pančeva.

Setva ipak odmiče, a žetva je daleko i teško je reći kakva će biti. Izvesno je samo to da nije baš najboljle počelo za ozime useve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.