Sutra se otvara deonica auto-puta od Surčina do Obrenovca

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra se otvara deonica auto-puta od Surčina do Obrenovca

U sredu se otvara deonica Koridora 11, od Surčina do Obrenovca, posle trogodišnjih radova i gotovo tri meseca pre roka. Ta deonica auto-puta "Miloš Veliki" duga je 17,6 kilometara, povezuje koridore 10 i 11, odnosno Vojvodinu sa zapadom zemlje i smanjiće gužve na prilazima toj saobraćajnici sa beogradske strane. Kada bude puštena u saobraćaj od Beograda do Čačaka putovaće se auto-putem dužine 120,6 kilometara. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vrednost radova koji će biti gotovi tri meseca pre roka je 233,67 miliona dolara, a ovu deonicu izgradila je kineska kompanija koja je gradila i Pupinov most.

Auto-put "Miloš Veliki" imaće direktnu vezu sa Koridorom 10, preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin, odnosno sa severne strane prema Mađarskoj preko Novog Sada i Horgoša, a sa zapadne strane prema Hrvatskoj.
Takođe, Beograd će sa ovom deonicom imati lakšu vezu sa auto-putem "Miloš Veliki", a pravac Beograd-Obrenovac biće umnogome rasterećen.
"Ovu deonicu čine dve saobraćajne petlje, petlja Surčin i Petlja Obrenovac, kao i jedan zaista divan most most preko Save i Kolubare, dužine 1.581 metar. Deonica na kojoj je ugrađeno više od 2.700.000 kubika peska u nasip i preko 190.000 tona asfalta. Ova deonica 17.6 kilometra sa već puštenom deonicom čini auto-put ‘Miloš Veliki‘ modernom saobraćajnicom dužine 120 kilometara. I naravno već sledeće godine očekujemo početkom godine marta meseca početak radova na spajanju puta ‘Miloš Veliki‘ sa Novim Beoagradom", napominje Nebojša Pavlović, pomoćnik ministra za infrastrukturu.
Impozantan most Most preko Kolubare i Save je kapitalni objekat ove denice auto-puta "Miloš Veliki". Most, u koji je ugrađeno 88.000 tona betona, ima 27 stubova sa 33 raspona.
"Zanimljivo je reći da je naš glavni raspon dugačak 175 metara , takođe na tom mestu imamo i najveći plovni put 150 metara, i minimalna visina vode pri hiljadu godišnjim padavinama je 9,5 metara", objašnjava Nemanja Mutić ispred firme SSSS–Kina.
Na deonici auto-puta E-763, od Beograda-Čačka, nakon otvaranja deonice od Surčina do Obrenovca i dalje će funkcionisati zatvoreni sistem naplate putarine sa šest naplatnih stanica: čeonim u Obrenovcu i Preljini i bočnim na Ubu, u Lajkovcu, Ljigu i Takovu.
U toku je ubrzana izrada planske dokumentacije za izgradnju priključka na auto-put iz Jakova, kažu u "Putevima Srbije". Putarina od Obrenovca do Preljine je 420 dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.