Sutra objavljivanje ponude za kupovinu imovine PKB-a

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Sep.2018, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra objavljivanje ponude za kupovinu imovine PKB-a

Ministarstvo privrede Srbije objaviće sutra ko je dostavio ponudu za kupovinu imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) i da li je ponuda validna.

U Ministarstvu je ranije potvrđeno da su dve kompanije otkupile dokumentaciju, a da je stigla jedna ponuda.

Spekuliše se da je ponudu dala kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja u Srbiji ima registrovanu firmu.

Al Dahra je, kako piše današnja Politika, i ranije u više navrata pokazivala >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << interesovanje za PKB.

Predstavnici Vlade Srbije i Al Dahre su 2013. godine u Abu Dabiju potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu u vrednosti 400 miliona evra. Taj ugovor nije realizovan ali je Al Dahra 2014. godine postala većinski vlasnik beogradske firme "Rudnap" u vlasništvu Vojina Lazarevića.

Po ranijim najavama predstavnika Al Dahre, plan kompanije je da u Srbiji ima oko 20.000 hektara obradivog zemljišta.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu imovine PKB po početnoj ceni od 104,5 miliona evra istakao je u ponedeljak, 10. septembra.

Na prodaju je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi.

Ponuđena je i imovina zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra.

Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.

Vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena stada biće utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.

Početna cena na javnom nadmetanju je polovina procenjene vrednosti zemljišta i kapitala Republike Srbije i Akcionarskog fonda u Ekolabu, Agroekonomiji i Institutu PKB.

Po podacima Samostalnog sindikata PKB-a, imovinu preduzeća čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, i druga nepokretna imovina i mehanizacija.

PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvrde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.