Suša će povećati cenu svinja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2017, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša će povećati cenu svinja

Posledice suše se vide na parcelama u Sremu. Tovljači svinja smatraju da će to dovesti do poskupljenja proizvodnje. Otkupljivači trenutno prate situaciju na terenu i ponuda je za sada sasvim solidna kada je reč o otkupu svinja, ističu farmeri.

Nedostatak značajne količine vode u zemljištu na parcelama je evidentan. Takva situacija praćena visokim dnevnim temperaturama neće doneti ništa dobro prinosu kukuruza i soje koji se koriste u ishrani svinja. Predstavnici farmera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Sremu i Mačvi kažu da ne očekuju prinose ništa bolje od onih 2012. godine.

Tovljači u Mačvi i Sremu tovljenike prve klase težine do 120 kilograma ovih dana prodaju i po 210 dinara po kilogramu sa PDV-om. Ova cena, kako kažu, zadržaće se i narednih dana i neće je umanjiti ni uvoz svinja iz susednih zemalja, gde su malo niže cene, jer kada se uračunaju troškovi prevoza, uvezene svinje su skuplje od naših.

Očekivanja farmera su da će doći do rasta cene kukuruza, a time i skupljeg tova, na čega može uticati i veća cena sojine sačme. Ipak, za sada otkupljivači prate situaciju na terenu i nude solidnu cenu za otkup.

Ozbiljni farmeri se trude već duži niz godina da dobrim genetskim materijalom doprinesu proizvodnji i većoj ponudi. Kakav će konačan prinos useva na terenu biti, videće se u narednom periodu od čega će i zavisiti u velikoj meri cena tova svinja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.