Super Mario nije Pikaču, investitori beže

Izvor: B92, 20.Dec.2016, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Super Mario nije Pikaču, investitori beže

Prilično razočarani rezultatima videoigre Super Mario Run, investitori su nastavili da se rešavaju akcija Nintenda.

Rasprodaja na berzi krenula je još prošle sedmice, pa je vrednost akcije pala za ukupno 16%. Zaključna cena na kraju trgovanja bila je 24.540 jena, odnosno oko 7,1 odsto niža, u odnosu na petak.

S obzirom da je reč o video igri s verovatno najslavnijim likom u istoriji gejming industrije, od mobilne igre Super Mario Run se jako puno očekivalo. Aplikaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na Eplovoj konferenciji u septembru predstavio tvorac igrice Shigeru Miiamoto, a prošle nedelje je lansirana za iOS platforme.

Velika očekivanja nisu se obistinila. Prve recenzije su dosta negativne, igra ima dve od mogućih pet zvezdica i dosta je slabija od Kedni kreš sage, a prodajne brojke su na nekim tržištima osetno lošije od očekivanih. Iako je u SAD i još ponegde, Super Mario uspeo da skoči na prvo mesto u Ep prodavnici, u Japanu, jednom od vodećih tržišta za mobilne videoigre na svetu, to mu nije pošlo za rukom.

Nintendo je na tržište mobilnih igara ušao tek ove godine, dakle sa debelim zakašnjenjem. Očekivanja su bila dodatno povišena zbog ludila s igricom Pokemon go je razvila Nintendova filijala.

Ipak, analitičari upozoravaju na bitne razlike između Super Mario Run i Pokemon Go igara.

Pokemon go je ostvarivao prihode od malih kupovina unutar aplikacije, a kompanija koja je u saradnji sa Nintendom napravila video-igru dodavala je nove sadržaje i na taj način zadržavala interes igrača. S druge strane, iako je skidanje aplikacije Super Mario Run besplatno, za prelazak na više nivoe igrači moraju da plate 9,99 dolara.

"Ako ste mislili da će Mario biti jednako dobar kao Pokemoni, onda Mario sasvim sigurno nije uspeo da izvrši misiju", prokomentarisao je za Hideki Iasuda, analitičar.

"Ali očekivanja su bila previsoka, jer biznis model za Mario Super Run je toliko drugačiji od Pokemona."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.