Suficit sa CEFTA u prva tri meseca 259,7 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suficit sa CEFTA u prva tri meseca 259,7 miliona dolara

BEOGRAD - Srbija je u prva tri meseca ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA od 259,7 miliona dolara, što je uglavnom rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, odnosno žitarica, proizvoda od njih i raznih vrsta pića, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Iz regiona CEFTA najviše su uvoženi gvožđe i čelik, kameni ugalj i energenti. Izvoz Srbije u prva tri meseca bio je 504,6 miliona dolara, a uvoz 244,9 miliona dolara, dok je pokrivenost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uvoza izvozom iznosila 206 odsto.

Srbija je u prošloj godini ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA od 1,8 milijardi dolara, što je takođe bio rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Što se uvoza tiče, Srbija je iz zemalja CEFTA najviše uvozila gvožđe i čelik, kameni ugalj, plutu i drvo.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta EU.

Njegove dodatne prednosti su blizina i poznavanje poslovne kulture i preferencija potrošača, kao i mogućnost oslobađanja od carina za izvoz proizvoda za čiju proizvodnju je korišćeno 70 odsto sirovina iz CEFTA regiona ili EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.