Izvor: B92, 25.Apr.2023, 17:27

Sud podigao optužnicu zbog kraha kriptovaluta

Sud u Seulu je danas podigao optužnicu protiv suosnivača kompanije Terraform Labs, Danijela Šina, u vezi sa krahom kriptovaluta TerraUSD i Luna u maju 2022.

Tada su nestala ulaganja vredna skoro 34,14 milijardi evra.

Šin je, između ostalog, optužen za prevaru, zloupotrebu položaja i proneveru, ali nije smešten u pritvor, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Danijel Šin je zajedno sa drugim osnivačem firme Terraform Labs, Do Kvonom, stvorio kriptovalute >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << TerraUSD i Luna.

TerraUSD je kriptovaluta koja je bila vezana za stabilna sredstva kao što je američki dolar u odnosu jedan prema jedan, ali u maju je njena vrednost pala na samo deset centi. Južnokorejski tužioci smatraju da je Šin znao da je ovaj sistem vezivanja TerraUSD za dolar nemoguć, ali je uprkos tome obmanuo investitore po celom svetu i ubedio ih da ulože novac u ovu kriptovalutu.

Cenu kriptovalute TerraUSD je održavao uz pomoć tržišnih manipulacija.

Tužilaštvo je zaključilo da su Šin i njegovi saučesnici i pre kraha dve pomenute kriptovalute na nelegalan način prisvojili 31,53 miliona evra.

Seul traži izručenje i drugog suosnivača Terraform Labsa, Do Kvona, koji je u martu uhapšen u Crnoj Gori zbog posedovanja lažnih putnih isprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.