Subvencije podižu prodaju traktora

Izvor: B92, 23.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subvencije podižu prodaju traktora

Beograd -- Prodaja traktora uz subvenciju države od dve hiljade evra će podići posrnulu proizvodnju traktora i obnovu poljoprivredne mehanizacije u Srbiji.

Direktor Industrije mašina i traktora (IMT) Slobodan Petrović je rekao da je prosečna starost poljo-mehanizacije na individualnim gazdinstvima 18 godina i izrazio očekivanje da ovo neće biti privremena akcija koja će trajati samo do kraja godine.

Prema njegovim rečima, od nabavke nove mehanizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svi će imati koristi, pre svega poljoprivrednici koji će povećati svoje prinose a u krajnjoj instanci i država koja će imati više prihoda kroz ubiranje PDV-a na dodatnu proizvodnju u toj oblasti.

"To je nešto što smo dugo očekivali i lobirali jer subvencionisanje nabavke poljo-mehanizacije postoji u svim zemljama u okruženju i u većini zemalja EU. Prisutna je ili direktna subvencija ili je za mehanizaciju određena najniža stopa PDV-a", rekao je on.

Petrović je rekao i da je realna procena ministra ekonomije Mlađana Dinkića o mogućoj prodaji dve hiljade traktora uz subvenciju države i dodao da je IMT na domaćem tržištu 2004. godine prodao 2.500 traktora, ali da je uvođenjem PDV-a od 18 odsto prodaja opala jer je proizvod poskupeo.

On je potvrdio da se vode ozbiljni razgovori o poslovnoj saradnji sa beloruskom firmom MTZ. Prema njegovim rečima, premeštanje fabrike koje je takođe najavljeno, na drugu lokaciju, je za sada samo na nivou ideje. Postoje dve opcije, ili selidba IMT-a u Rakovicu i spajanje sa IMR-om ili da obe fabrike budu premeštene na potpuno novu lokaciju.

"Sada su to atraktivni prostori za izgradnju stambenog i komercijalnog prostora gde je cena zemljišta izuzetno visoka pa je selidba normalna ekonomska odluka",ocenio je Petrović i dodao da bi bilo najbolje da se fabrike presele na novu lokaciju i da bi se prodajom imovine dve fabrike generisalo dovoljno novca za nove tehnologije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.