Struja od danas skuplja za 12 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja od danas skuplja za 12 odsto

Struja će od sutra biti skuplja za 12 odsto, ali to za sada neće pokrenuti novi talas poskupljenja, poručuju proizvođači, jer će cena struje za industriju ostati nepromenjena. Građanima, međutim, to ne znači mnogo, jer ih, kako kažu, svako poskupljenje, bez obzira na to koliko je, gura u nove dugove.

Prvi računi za struju po većoj tarifi stići će već u septembru, a kako je ranije najavljeno, prosečan račun od oko 2.500 dinara, biće veći za 300 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U okviru poskupljenja od 12 odsto, povećanje regulisane cene struje iznosiće u proseku 4,5 odsto, a ostatak se odnosi na akcizu na električnu energiju, koja se uvodi, i koja će iznositi 7,5 odsto.

Nova poskupljenja, kažu stručnjaci, najviše će uticati na ionako slabu kupovnu moć građana, pa će se kupovina preseliti na pijace.

"Ali to je sivo tržište, ne plaća se PDV, budžet se ne puni, tako da se ljudi snalaze, pa s jedne strane, koliko zaradimo i koliko napunimo budžet s povećanje struje, toliko ćemo verovatno i izgubiti kroz manji PDV i selidbom prometa iz marketa na pijace", smatra ekonomista Aleksandar Vasiljević.

Istraživanja pokazuju da građani Srbije za mesečne račune izdvajaju oko 18.000 dinara. U taj zbir, osim komunalnih troškova, ulaze i računi za telefone, kablovsku i internet.

Da bi izmirili samo osnovne troškove, pokazuje statistika, građani moraju da rade 68 sati mesečno. Međutim, ta statistika u obzir uzima prosečnu platu, a kako većina građana ne dosegne ni statistički prosek, oni moraju da rade i mnogo više kako bi platili režije.

Kilovat sat struje za domaćinstva će od avgusta iznositi 6.148 dinara, dok će cena industrijske struje ostati 5.854 dinara po kilovat satu.

EPS je ranije saopštio da će i pored najnovijeg poskupljenja, cena električne energije za domaćinstva u Srbiji i dalje biti najniža u regionu i Evropi.

Do poskupljenja struje je došlo posle dogovora između Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, kojim je predviđeno da je to neophodno da bi cena tog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo.

Struja u Srbiji za potrošače koji se snabdevaju po regulisanim cenama prethodno je poskupela 1. avgusta 2013. godine za 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

STRUJA SKUPLJA OD 1. AVGUSTA: Uključujte bojler noću i gasite računare!

Izvor: Kurir, 31.Jul.2015

Avgustovski račun biće veći u proseku za 300 dinara zbog poskupljenja od 12 odsto, ali ekonomičnom potrošnjom to se može ublažiti..BEOGRAD - Kilovati, koji će od 1. avgusta građane Srbije koštati 12 odsto više, mogu manje boleti ukoliko se potrošnja struje u domaćinstvu racionalizuje...Dosadašnji...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.