Struja, gas i komunalije neće poskupeti

Izvor: S media, 19.Jul.2009, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja, gas i komunalije neće poskupeti

Vlada Srbije sigurno neće dozvoliti poskupljenje električne energije, gasa i komunalnih usluga do kraja godine, izjavio je ministar trgovine Slobodan Milosavljević, dodajući da ne veruje da će biti razloga za korekciju cene lekova.

"Nažalost, ne možemo da utičemo na cenu naftnih derivata, koju smo korigovali čak 11 puta od početka godine. Nakon ovonedeljnog smanjenja cena, u narednih mesec dana očekujem da dodje do još jednog pojeftinjenja goriva", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Milosavljević "Večernjim novostima".

On je dodao da ne očekuje ni poskupljenje hrane u narednom periodu.

Milosavljević je naveo da je rast inflacije najviše izazvan akciznom politikom vlade zbog čega će, verovatno, morati da se uradi još jedan rebalans budžeta do kraja godina i najavio da će se boriti protiv bilo kog novog povećanja akciza, jer su one ključni razlog za intenzivan rast cena od 9,1 odsto u prvih šest meseci.

Ministar je naglasio da ne očekuje da će u narednih šest meseci cene rasti istim tempom kao u prvoj polovini godine, napominjući da je inflacija u junu bila 0,4 odsto, a u narednim mesecima trebalo bi da bude nula.

"Verujem da će se inflacija na godišnjem nivou zaustaviti nešto malo preko 10 odsto, što će pre biti uspeh, nego neuspeh makroekonomske politike vlade", rekao je Milosavljević.

On je napomenuo da je ekonomska kriza značajno pogodila trgovinski sektor, a promet u trgovini na malo za pet meseci ove godine pao je osam odsto, što govori da se manje kupuje.

Prema njegovim rečima, rezultat rada vlade u proteklih šest meseci je pozitivan u smislu predupredjivanja još negativnijih posledica krize na stanje u privredi, ali ima problema sa bankarskim sektorom jer nedovoljno ažurno ili precizno prati mere vlade.

"Ako je vlada obećala da će obezbediti subvencionisane kredite do kraja godine onda je neprihvatljivo da pojedine banke to limitiraju zaključno sa julom. Isto tako, neprimereno je da se povećava kamatna stopa kada vlada regresira te kamate iz budžeta", istakao je Milosavljević.

On je rekao i da vlada priprema novi paket mera i da razmišlja u dva pravca - kako rešiti uočene probleme, poput toga da pojedina preduzeća bankrotiraju, a onda na istom mestu osnivaju novo preduzeće i time dovode svoje dobavljače u poziciju da ne mogu da naplate svoja potraživanja, a drugi pravac je kako stati na put veštačkim likvidacijama kako bi partneri u biznisu bili oštećeni.

Milosavljević je naglasio i da je protiv povećanja PDV, jer bi to pogoršalo atraktivnost Srbije za privlačenje novih investicija i negativno se odrazilo na privredu, uključujući i trgovinu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.