Strani radnici zaobilaze Hrvatsku

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Okt.2018, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani radnici zaobilaze Hrvatsku

ZAGREB - Iako u Hrvatskoj vlada potražnja za određenim zanimanjima i sve više nedostaje radne snage, strancima očito nismo pretjerano privlačna destinacija za rad.

Vlada zbog potreba tržišta i odljeva stanovništva neprestano povećava kvote za strance, ali oni ne dolaze u očekivanom i potrebnom broju.

Jedina tržišta rada s kojih Hrvatska donekle uspijeva dovući radnu snagu su Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija, odakle i dolazi najviše stranaca, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Večernji.

Prema najnovijim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, strane državljane u Hrvatskoj čekaju još 10.133 radna mjesta. Za rad na ribarskim plovilima traži se 540 stranaca, a javio se samo jedan, kao i jedan obućar, a manjka ih 61, piše Večernji list.

Nema interesa ni među softverskim i sistemskim inženjerima gdje se od traženih 150 javilo desetak stručnjaka. Pilot se nije javio ni jedan, a traži ih se 20. Deficit je i u kulturi. Iako ih se traži samo troje, godinama se ne javlja ni jedan operni pjevač. A samo jedan baletan – od dvanaest koliko ih nedostaje – trenutačno pregovara o poslu u Hrvatskoj. O nedostatku radne snage svakodnevno svjedoče poslodavci, pogotovo u građevinskom sektoru.

I u ovogodišnjem istraživanju Hrvatske gospodarske komore o preprekama za poslovanje nedostatak radne snage apostrofiran je kao jedan od problema. Vlada je u nekoliko navrata ove godine povećavala kvote za nova zapošljavanja stranaca pa je od početnog broja odobrenih kvota za zapošljavanje 21.210 stranaca ta brojka, po podacima MUP-a, sada narasla na 29.769.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.