Stranci odustaju od termoelektrane na KiM

Izvor: S media, 10.Avg.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci odustaju od termoelektrane na KiM

Nemačka kompanija EnBW saopštila da nije više zainteresovana za izgradnju termoelektrane na Kosovu, za koju je konkurisala zajedno sa američkom firmom WGI.

Vlada Kosova još nije zvanično dobila tu odluku, ali neće raspisivati novi tender, iako je EnBW već drugi ponudjač koji je odustao.

Prošlog meseca je ponudu povukao nemački koncern RWE.

U konkurenciji za izgradnju termelektrane na ugalj snage 2.000 megavata su tako ostala samo dva zainteresovana >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << konzorcijuma. Jedan čine italijanski "Enel" i grčki "Sencap", član koncerna "Pablik pauer", a drugi je češki ČEZ zajedno sa američkom firmom AES.

Vlada Kosova je pre mesec dana odredila nove uslove za izgradnju elektrane, prema kojima investitori treba da završe radove u dve faze. Prvobitni tender iz 2006. godine je predvidjao samo jednu etapu, podseća britanska agencija.

"Kosovska strana ne vodi proces pravilno", reagovala je Američka priredna komora na Kosovu i dodala da to nije dobar signal ni za projekat, ali ni za strane investiticije u celini.

Vladu kritikuju i lokalni mediji zbog toga što se projekat odugovlači. Oni napominju da Kosovo treba da poveća proizvodnju struje i poboljša njene ekološke parametre, ali i da privuče strane investicije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.