Izvor: Blic, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci ne veruju u naše menadžere

Stranci ne veruju u naše menadžere

U Srbiji se na velikom broju fakulteta školuju menadžeri za preduzetnički biznis, sport, menadžment malih i srednjih preduzeća, internacionalni, industrijski, graditeljski, projektni, za medije, nekretnine, bankarstvo, hotelijerstvo...Ipak, većina stranih banaka i kompanija na rukovodeća mesta radije postavlja strance. Zašto je tako?

Stranci koji dolaze u našu zemlju radije dovode svoje ljude jer smatraju da se naši menadžeri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još nisu prilagodili potrebama tržišta i da nemaju dovoljno iskustva koje je za ovaj posao od presudnog značaja. Iako je smer za menadžment u našoj zemlji prvi put otvoren 1991. godine na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, a potom gotovo na svim privatnim fakultetima u Srbiji, naši školovani menadžeri, po mišljenju stranaca, još ne mogu da pariraju kolegama iz inostranstva.

- Imamo petnaestogodišnje iskustvo i školujemo dobre menadžere. Međutim, tačno je da imamo talentovane ljude kojima nedostaju edukacija i praksa. Za edukaciju je potreban dobar program i dobri profesori, ali praksa je, ipak, najvažnija. Mladi ljudi koji završe fakultet ne mogu odmah postati vrsni menadžeri jer im nedostaje iskustvo, ali mogu da rade u firmama koje vode iskusni menadžeri i da se kroz rad osposobe i steknu praksu. U šali kažem da kvalitetan menadžer mora biti kao komandos, za njega nema nerešivih situacija, ni nemogućih misija - rekao je za 'Blic' prof. dr Petar Jovanović, profesor menadžmenta i projektnog menadžmenta na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Međutim, stranci koji ulažu kapital u našu zemlju ne žele da rizikuju, pa na rukovodeća mesta u Srbiju dovode proverene menadžere koji su se već dokazali u drugim zemljama radeći na sličnim poslovima. Oliver Regl, generalni direktor 'Rajfajzen banke', na primer, imao je bogato međunarodno iskustvo na poslovima osnivanja i upravljanja mrežnim bankama u okviru 'Rajfajzen grupacije' u zemljama srednje i istočne Evrope pre nego što je 2000. godine došao u Srbiju. Našim ljudima ostavljena je šansa da se prvo dokažu na nižim menadžerskim pozicijama ( kao srednji i operativni menadžeri), a potom eventualno zauzmu neko rukovodeće mesto.

Realnost je, ipak, da gotovo sve strane banke, kao i kompanije u Srbiji, na poziciji generalnog direktora imaju stranca, dok je tek upravljanje ekspoziturama, odnosno određenim sektorima, prepušteno našim stručnjacima. Čak i domaće kompanije koje su ovde nastale i rasle, dovode strance. U 'Delti' je direktor za operacije u 'Maksiju' Nemac, direktor životnog osiguranja 'Delta lajf' je iz Hrvatske, a Slovenac je zadužen za novi projekat 'Vode'...Razlog je razumljiv, pa u 'Delti' kažu da angažuju ljude iz inostranstva da bi od njih mogli da uče jer svi koje su doveli u kompaniju su se već potvrdili u poslovima koje su do sada radili.

- Dobar menadžer mora brzo da razmišlja da bi bio u stanju da efikasno i pravovremeno donosi važne odluke jer to je ono što zahteva tržište. Mora da bude otvoren prema zaposlenima i da pokaže ljudskost koja je neophodna u svakodnevnom kontaktu. Dobar menadžer mora da unosi i propagira evropske vrednosti poslovanja na srpskom tržištu - rekao je za 'Blic' Stavros Joanu, generalni direktor 'Eurobank EFG Srbija'.

Stručnjaci se slažu da našim menadžerima, među kojima ima dosta sposobnih i vrlo uspešnih, ostaje da dobro ispeku zanat i da nauče da posluju po zakonima tržišta jer, nažalost, još uvek imaju manje iskustva od kolega iz inostranstva.

V. Nedeljković Kompanije u Srbiji kojima upravljaju stranci

ALFA BANKA - Panagiotis Vlasiadis

DIN Filip Moris-Euđenio Sidoli

EFG EUROBANKA - Stavros Jonau

KARLSBERG SRBIJA - dr Isak Šeps

HVB BANKA - Eric Blanchetete

DONKAFA - Arik Gilboa

NACIONALNA ŠTEDIONICA - Dr George Lychons

SLADOLEDI DELYUG - Spiros Pirgidus

NIŠKA BANKA - Dr Karoly Szasz

PROKREDIT BANKA - Dorte Vajdig

ERIKSON - Bo Anderson

KOKA-KOLA - Stefanos Vafidis

RAJFAJZEN BANKA - Oliver Regl

SOSIJETE ŽENERAL - Philippe Guidez

TELENOR -Stajn Erik Vilan

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.