Stopa rasta kineske industrijske proizvodnje ispod očekivanja

Izvor: B92, 15.Jun.2020, 10:38

Stopa rasta kineske industrijske proizvodnje ispod očekivanja

Peking -- Kineska industrijska proizvodnja porasla je u maju 4,4 posto u odnosu na lane, ali je stopa rasta manja od očekivane, pokazuju zvanični podaci, prenosi Rojters.

Analitičari koje je anketirala britanska agencija predviđali su rast od 5,0 procenata na godišnjem nivou, nakon aprilskog povećanja od 3,9 odsto, jer je u maju još više preduzeća obnovilo proizvodnju, koja je bila obustavljena zbog vanrednih mera uvedenih krajem prošle godine zbog epidemije Kovid-19. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Trgovina na malo je, na godišnjoj osnovi, potonula za 2,8 posto, što je iznad predviđenog pada od 2,0 procenta, ali ipak ukazuje na znake oporavka potražnje potrošača ako se ima u vidu da je u aprilu registrovan njen pad od 7,5 posto.

Prodaja je bila na silaznoj putanji tokom četiri meseca zaredom jer su prodavnice, restorani i druga javna mesta bila zatvorena za vreme pandemije. Mada su stroge mere ograničenja ublažene, potrošači su i dalje oprezni.

Ulaganja u osnovna sredstva su u periodu januar-maj pala za 6,3 procenta medjugodišnje, u poređenju s prognoziranim padom od 5,9 posto, i u odnosu na pad od 10,3 odsto u prva četiri meseca tekuće godine.

Investicije privatnog sektora u osnovna sredstva, koje učestvuju sa 60 odsto u ukupnum ulaganjima, opale su 9,6 procenata od januara do kraja maja u poređenju s padom od 13,3 posto tokom prva četiri meseca 2020.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.