Što ograničava rast industrijske proizvodnje?

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Dec.2019, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što ograničava rast industrijske proizvodnje?

ANALIZA - Nakon skromnog rasta u listopadu, industrijska proizvodnja ponovno se tijekom studenog vratila negativnim vrijednostima. 

Naime, prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena proizvodnja u odnosu na listopad niža je za 0,7% dok je na godišnjoj razini obujam industrijske proizvodnje zabilježio pad od 0,4%. Mješovita izvedba tijekom dosadašnjeg dijela godine za posljedicu je imala i skroman rast industrijske proizvodnje tijekom prvih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << jedanaest mjeseci budući da je u odnosu na isto razdoblje 2018. razina proizvodnje viša za 0,8%.

Promatrajući prema glavnim industrijskim grupacijama, nepovoljna kretanja u studenom dominantno su bila pod utjecajem pada proizvodnje kod Kapitalnih dobara koja je na mjesečnoj razini zabilježila stopu pada od 6,2%, dok je u odnosu na studeni 2018. proizvodnja Kapitalnih dobara niža za visokih 18,9%. Na godišnjoj razini pad je zabilježen i kod Intermedijarnih proizvoda (-0,4%) dok su ostale industrijske grupacije zabilježile rast, Trajni proizvodi za široku potrošnju 17,5%, Energija za 8,3% i Netrajni proizvodi za široku potrošnju za 1,4%.

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80% ukupne proizvodnje zabilježila je pad od 3,1% na godišnjoj razini. Uz prerađivačku industriju pad je zabilježen drugi mjesec za redom i kod Rudarstva i vađenja (-11,5%), dok je Energija porasla 16%.

Pad kod prerađivačke industrije ponovno je zabilježen u nizu djelatnosti pri čemu su neke stope poprimile i dvoznamenkaste vrijednosti (poput Proizvodnje računala te elektroničkih i optičkih proizvoda - 56,4%, Proizvodnje metala -23,8%, Proizvodnje kože i srodnih proizvoda -19% itd.). U prvih jedanaest mjeseci proizvodnja u prerađivačkoj industriji niža za 0,1% obeshrabrujući nade da bi nakon pada u 2018. moglo doći do opravka prerađivačke industrije tijekom 2019.

Podaci za studeni potvrđuju očekivanja da će i u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju ukupna industrijska proizvodnja pružiti mješovitu izvedbu, koja će u konačnici rezultirati s vrlo skromnom pozitivnom stopom rasta na godišnjoj razini (oko 1%). U prilog pozitivnih kretanja ide činjenica da domaća potražnja ostaje snažna, ali usporavanje glavnih hrvatskih trgovinskih partnera te niska konkurentnost ograničavaju snažniji rast industrije.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Promet industrije u listopadu pao na godišnjoj razini za 3,1 posto

Izvor: SEEbiz.eu, 31.Dec.2019

ZAGREB - Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u listopadu je u odnosu na rujan porastao za 2,3 posto, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima na godišnjoj razini pao za 3,1 posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS)...Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.