Stiže četvrti operator: Hoće li se smanjiti cene poziva?

Izvor: N1 televizija, 20.Maj.2016, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže četvrti operator: Hoće li se smanjiti cene poziva?

Republička agencija za elektronske komunikacije je objavila da će od septembra u Srbiji početi da radi četvrti virtuelni mobilni operator britanske kompanije Mundio mobajl. Pojedini stručnjaci upozoravaju da nije reč o novom mobilnom operatoru, već jednom od servisa unutar mobilne telefonije, koji može biti opasan po konkurenciju.

Mundio mobajl će pretplatnicima mobilne telefonije u Srbiji, kojih ima više od devet miliona, ponuditi prvenstveno usluge pripejd međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << poziva.

"Uvođenjem jeftinijih međunarodnih poziva i jeftinijih opcija u romingu, poput onog tzv. rominga kao kod kuće i pametnog rominga, pomoći ćemo srpskim poslovnim korisnicima da smanje troškove", objašnjava direktor Mundio mobajla u Srbiji Čan Kurer.

Za pružanje tih usluga, Mundio će zakupljivati pristup mrežnoj infrastrukturi VIP-a, pa zato ima status virtuelnog operatora. Dok se Telekom, Telenor i VIP takmiče za osvajanje tržišta, virtuelni operatori nemaju takve ambicije, tvrde u RATEL-u.

"Oni se ipak zadržavaju na manjem broju korisnika, s obzirom da ne ulažu toliko u infrastrukturu koliko prethodni, prosto imaju računicu kako da budu održivi na ovom tržištu", kaže direktor RATEL-a Vladica Tintor.

Iako održive, njihove usluge mogu biti opasne po konkurenciju, smatra savetnik za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija.

"Ja ne znam da li je naša Komisija za zaštitu konkurencije to uopšte razmatrala. Njihove usluge će biti besplatne za međunarodne razgovore, to je takozvani VOIP sistem. Ova firma je specijalizovana u tome i dosta je poznata u Evropi, bar na onim mestima gde navodi da radi. Dosta je poznata po tome da radi sa cenom 20% manjom od najniže cene na tržištu, što se smatra dampingom", kaže Bušatlija.

To će posledično, dodaje Bušatlija, doneti štetu javnom interesu zbog smanjivanja šanse da strani investitor uđe u Telekom.

"Ako govorimo o ugrožavanju, onda tu postoji još operatora koji bi imali smanjen prihod u vezi sa tim. Ali to nije tako veliko, naši su operatori veoma moćni u nekoliko država i nekada tako nešto, ako je lojalna konkurencija, može samo da doprinese njihvom boljem i bržem razvoju", smatra savetnica ministra za telekomunikacije Irina Reljin.

Za sada je izvesno smanjenje prihoda od rominga ostalim operatorima kada sve procedure za rad novog budu završene. A taj prihod se u Srbiji procenjuje na između 10 i 20 miliona evra godišnje.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.