Stezanje kaiša je neizbežno

Izvor: Beta, 26.Feb.2014, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stezanje kaiša je neizbežno

BEOGRAD, 26. februara 2014. (Beta) - Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković je ocenio da su veće šsanse da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine bude nula nego planiranih jedan odsto, pa čak i da je, uz neizbežne dodatne mere štednje, koje će negativno uticati na privredni rast, moguća i recesija.

Vučković je u intervjuu za novi broj NIN-a upozorio da usporavanje rasta ili recesija ne bi smeli da novu Vladu Srbije odvrate od stezanja kaiša, jer ne postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << mogućnost da se bira izmedju štednje i podsticanja privrednog rasta.

"Naravno da su jednako važne i mere koje će podstaći privredni rast. U suprotnom, prihodi budžeta će i dalje padati i to neće moći da se nadomesti smanjenjem rashoda. Zato nova vlada, uz rebalans budžeta, odmah mora da usvoji set zakona, koji su bili u proceduri i pre raspisivanja izbora i da poboljša privredni ambijent", kazao je Vučković.

On je dodao da će se, čak i ako se odmah krene u reforme, rezultati u najboljem slučaju videti početkom 2015. godine.

Po proceni Vučkovića, moguće je da će nova Vlada morati da smanjuje penzije i plate budžetskih korisnika, jer su "izuzetno visoki i neodrživi" predvidjeni budžetski rashodi.

"Ministarsvo finansija je najavilo izradu platnih razreda, što bi za budžet moglo da ima čak i veći efekat od solidarnog poreza koji je verovatno samo privremena mera, ali je naša procena da nećemo moći bez smanjenja plata i penzija. Pitanje je samo za koliko", rekao je Vučković.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.