Stevanović: Tvrdnje o Jadru i PKB - u politizovane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2021, 15:29

Stevanović: Tvrdnje o Jadru i PKB - u politizovane

Tvrdnje da Rio Tinto nije dobar projekat za Srbiju, kao i one da će se poslovanje PKB-a od novembra nakon isteka ugovora sa investitorom Al Dahrom pogorašati su politizovane, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović. On je istakao da će država, kada je reč o Rio Tintu, pokazati odgovornost i da će o realizaciji projekta razgovarati tek nakon što se uradi procena uticaja na životnu sredinu.

"Na kraju krajeva, biće i opcija da se građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u tom području izjasne referendumom da li hoće ili neće taj projekat. Ono što mora da se kaže jesu brojke i statistika, neko će tu angažovati dve i po milijarde dolara, rudna renta bi otprilike na godišnjem nivou trebalo da bude preko 30 miliona evra ili dolara, pa neka građani procenjuju", izjavio je Stevanović za TV Tanjug.

Smatra da se niko iz tog kraja neće odreći perspektive i budućnosti koju bi doneo projekat Jadar, s druge strane ponavlja da država neće dozvoliti da se projekat realizuje mimo standarda životne sredine.

Upitan da prokomentariše snimke izmučenih krava u PKB-u, a koji su se pojavili u određenim medijima, Stevanović je kazao da je i ovde, kao kod Rio Tinta, reč o politizaciji od pojedinih predstavnika opozicije.

"Oni su u svoje vreme PKB doživljavali kao plen, a mi smo 2012. nasledili ne dve, tri ili pet krava koje su bile pred uginućem, tada su bili ugroženi životi hiljade i krava i bikova i ovaca i sve stoke koja se tamo nalazila. Takođe, nije se znalo koliko PKB duguje, a nije se znalo ni kako se raspolaže resursima i nije se videla perspektiva te kompanije", rekao je Stevanović.

Dodaje da je danas u PKB-u situacija drugačija, da je investitor Al Dahra u prvoj i drugoj godini poslovanja ugovorom bio u obavezi da uloži po 10 miliona evra, a da je u obe godine uložene oko 500.000 evra više nego što je bilo projektovano.

"Što se tiče proizvodnje mleka, ona je zadržana u skladu sa pravilima koje je definisao ugovor o prodaji i očekuje se da na kraju ove treće godine proizvodnja na godišnjem nivou bude preko 54 miliona litara, koliko je zatečeno kada su ušli u PKB", rekao je Stevanović i dodao da je nabavljeno i 600 novih grla stoke.

Istakao je i da je Al Dahra vratila sva dugovanja i dodao da to najbolje govori kakva je situacija u PKB, te naveo da niko ne bi potrošio 120 miliona evra za privatizaciju da sve to posle tri godine napusti.

"Nema bojazni da će se u PKB-u nešto desiti, sem novih investicija i novih fabrika", rekao je Stevanović.

Govoreći o privatizaciji preduzeća, Stevanović je naveo da je ostalo oko 70 preduzeća za privatizaciju, ali da je od tog broja 30 preduzeća nije moguće objaviti za prodaju zbog imovinsko-pravnih ili drugih problema.

Objasnio je da su ta preduzeća fiskalno neutralna i da ne nanose štetu budžetu, s tim što nisu u funkciji kako bi bila otvorena nova radna mesta.

Stevanović kaže da je ostalo oko 20 preduzeća koja je moguće objaviti za prodaju i dodao da je u toku javni poziv za tri preduzeća - Jadran iz Gajdrobe, Severtrans iz Sombora i Krušik iz Osečine.

Uveren je da će ta preduzeća ako ne u drugom, onda u trećem krugu naći novog vlasnika.

Kada je reč o Petrohemiji u Pančevu, Stevanović kaže da se dokumentacija za privatizaciju tog preduzeća privodi kraju i izrazio nadu da će ta dokumentacija biti gotova do kraja leta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.