Šteta u Topoli preko 350 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2017, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šteta u Topoli preko 350 miliona dinara

Opština Topola proglasila je vanrednu situaciju u devet sela. Razlog je grad koji je u subotu uništio većinu voćarskih i povrtarskih kultura. Prema preliminarnim procenama štaba za vanredne situacije, ova elementarna nepogoda zahvatila je oko 1.000 hektara, dok pričinjena šteta iznosi preko 350 miliona dinara, što je iznos koji premašuje polovinu ovogodišnjeg budžeta opštine Topola.

Grad veličine oraha pričinio je veliku materijalnu štetu poljoprivrednim proizvođačima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz Topole. Radojici Pantiću meštaninu sela Zagorica grad je odneo skoro čitav ovogodišnji prinos paradajza, dok za breskve, kako kaže, nije siguran jer ovako oštećene mogu lako da satrule narednih dana.

"Sve sad zavisi i od same breskve, šta će da bude. Može lako da nam se desi da nemamo nikakav prinos. I od paradajza teško da će nešto ostati. Mi smo imali više od 1.000 struka, a to je najmanje vagon paradajza", kaže Radojica Pantić, poljoprivrednik iz sela Zagorica.

I u vinogradima slična situacija, oštećeni plodovi koji se ne mogu upotrebiti ni u prerađivačkoj industriji.

"Od kad znam za sebe moja porodica ima vinograde, ali ne znam za ovakvu štetu od grada. Bilo je šteta i ranije od suša, kiše, pa se svašta nešto desi, ali nije bilo ovolike štete i to od grada. Možda nije totalna šteta, ali 80 odsto prinosa je otišlo", kaže Goran Pantić, voćar iz sela Zagorica.

Prema preliminarnim rezultatima štaba za vanredne situacije, procenjena šteta od grada iznosi preko 350 miliona dinara.

"Radi se intenzivno na tome da se svo ono voće koje je oštećeno, a koje može da uđe u preradu, otkupi, i da se na neki način tim ljudima, koliko toliko, isplati novac za te oštećene kulture. Ja moram da kažem i to da je protivgradna zaštita delovala, ali to nije bilo dovoljno, objašnjava Goran Đorđević, pomoćnik komandanta Štaba za vanredne situacije.

Poljoprivredni proizvođači koji su pretrpeli štetu od grada moći će pojedinačno da prijave gubitke u svojim zasadima u narednih 15 dana, kako bi opština Topola našla način da sanira pričinjenu štetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Petrovac na Mlavi: Ogromna šteta na usevima je elementarna nepogoda

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Avg.2017

Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi proglasio je stanje elementarne nepogode posle nevremena koje je 12. avgusta zahvatilo deo te opštine i nanelo ogromnu štetu usevima...Nevreme praćeno jakim pljuskom i gradom pogodilo je 12. avgusta u poslepodnevnim satima sela Trnovče, Dubočku,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.