Izvor: Blic, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štednja teška skoro 260 milijardi dinara

Štednja teška skoro 260 milijardi dinara

Građani sve više svoj novac iz slamarica sele u banke. Poverenje u bankarski sektor se vraća, a atraktivne kamatne stope uticale su da se u ovoj godini ostvari rekordan rast devizne štednje, koja sada iznosi preko 3,2 milijarde evra. Štedi se i u nacionalnoj valuti, što potvrđuje 4,72 milijarde dinara, koliko je do 30. novembra stavljeno na štedne knjižice u bankama.

Građani menjaju štedne navike. Umesto po viđenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve češće svoj novac oročavaju na godinu dana, pa i duže.

- Štednja po viđenju, koja je krajem 2002. imala visoko učešće u ukupnoj deviznoj štednji građana od čak 63,1 odsto, prema poslednjim podacima za novembar ove godine, smanjila je to učešće na 38,2 odsto. Istovremeno, učešće štednje oročene na preko godinu dana povećalo se na 17,9 odsto u odnosu na više nego skromnih 2,9 odsto u 2002. godini - kažu u NBS.

Isto je i sa dinarskom štednjom. Na kraju novembra dinarska štednja po viđenju iznosila je 2,3 milijarde dinara, a oročena na tri meseca 917 miliona dinara. Građani su na šest meseci u banke položili 383 miliona dinara, a do godinu dana 529 miliona dinara. Dugoročni depoziti stanovništva trenutno iznose 596 miliona dinara.

O tome koliki je rast devizne štednje, najbolje svedoči podatak da je na kraju 2001. godine ona iznosila svega 348 miliona evra, dok je samo ove godine povećana za milijardu. Računica pokazuje da se isplati štedeti ukoliko se ima u vidu da je inflacija za jedanaest meseci ove godine iznosila 6,5 odsto, dok dinarska godišnja kamatna stopa ide i do 17 odsto. Na štednju u evrima kamata kod pojedinih banaka premašuje pet odsto na godišnjem nivou.

Ipak, loša iskustva iz prošlosti kao da još nisu zaboravljena, a građani se i dalje izlažu rizicima čestim pretrčavanjem iz dinara u evro i obratno, kalkulišući sa kretanjem kursa evra, koji je u odnosu na početak godine vredi čak oko sedam dinara manje.

D. Nišavić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.