Stanojević: Cena ruskog gasa je previsoka

Izvor: Politika, 16.Jan.2013, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanojević: Cena ruskog gasa je previsoka

BEOGRAD – Cena gasa od 488 dolara za 1.000 kubika po kojoj Srbija kupuje gas iz Rusije je neprihvatljiva i ta cena mora da bude niža, izjavio je danas pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.

„Cena gasa mora da ide na niže ili ne moramo da trošimo gas”, rekao je Stanojević novinarima posle otvaranja konferencije „Simens - dani nafte i gasa”.

Stanojević je naveo da je prema prognozama Rojtersa cena ruskog gasa za Evropu oko 370 dolara za 1000 kubika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Engleska kupuje gas za čak 230 dolara za 1000 metara kubnih, dodao je Stanojević i zapitao se, da li privreda Srbije može da bude konkurentna sa privredama tih razvijenih zemalja koje plaćaju nižu cenu gasa.

Stanojević je naveo da je Srbija jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja nije sklopila ugovor o isporukama gasa za ovu godinu, istakavši da je to u nadležnosti Srbijagasa koji to treba da dogovori, a da država može samo da pomogne u tome a ne da kupuje i ugovara cenu gasa.

Pogađanje oko cene gasa je prepušteno gasnim kompanijama a ugovor se sklapa na godinu dana, precizirao je Stanojević.

On je podsetio da je Srbija sa Rusijom potpisala okvirni sporazum o dugoročnim isporukama gasa na 10 godina kojima su garantovane količine od pet milijardi kubika gasa godišnje za našu zemlju.

Nama trenutno ne treba tih pet milijardi kubika jer trošimo 2,2 milijarde kubika gasa, ali će nam te količine biti potrebne ukoliko budemo gradili gasne elektrane za koje bi trebalo oko jednu milijardu kubika gasa, iako bi privreda počela pojačano da radi za šta bi trebalo od 200 do 300 miliona kubika.

Dodatne količine gasa od jedne milijarde bi Srbiji bile neophodne ako bi se gas koristio za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije i ako bi se izvršila gasifikacija juga Srbije, precizirao je Stanojević.

Tanjug

objavljeno: 16.01.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stanojević: Ruski gas je preskup

Izvor: S media, 16.Jan.2013

"Ta cena mora da bude niža", izjavio je danas pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević..."Cena gasa mora da ide na niže ili ne moramo da trošimo gas", rekao je Stanojević novinarima posle otvaranja konferenicije "Simens - dani nafte i gasa". Stanojević je naveo da je prema prognozama Rojtersa...

Nastavak na S media...

Stanojević: Cena ruskog gasa mora biti niža

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Jan.2013

BEOGRAD - "Cena gasa mora da ide na niže ili ne moramo da trošimo gas", rekao je Stanojević novinarima posle otvaranja konferenicije "Simens - dani nafte i gasa".

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.