Stamenković: Političke odluke novog Saveta NBS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2010, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stamenković: Političke odluke novog Saveta NBS

BEOGRAD -

Ekonomista Stojan Stamenković izrazio je danas bojazan da će Savet Narodne banke Srbije (NBS), koji će biti izabran po novom zakonu, donositi političke odluke.

Stamenković je na konferenciji za novinare kazao da se nada da će se naći neko "promućuran" da amandmanski deluje na izmene zakona, koje predviđaju da se deo ovlašćenja guvernera prenese na Savet.

Pojašnjavajući da će po novom zakonu Savet predlagati režim kursa dinara, Stamenković >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je kazao da će članove po svoj prilici birati političke partije, koji će najverovatnije štititi partijske interese.

On je ocenio i da je posebno čudno što se izmene zakona usvajaju po hitnom postupku i dodao da su svi zakoni koji su usvajani na brzinu imali velike nedostatke.

Prema predloženim izmenama Zakona o NBS, guvernera bira Skupština Srbije većinom glasova svih poslanika, Organi NBS su, kako piše u predloženom zakonu, Izvršni odbor (koga čine guverner i viceguverneri), guverner i Savet guvernera, a NBS može da ima od dva do četiri viceguvernera.

Izvršni odbor preuzima ovlašćenja dosadašnjeg Monetarnog odbora, a deo ovlašćenja guvernera prelazi na Savet.

Stamenković je objasnio da je razlog što dinar pada poslednjih meseci, to što nema evra u ponudi na tržištu i što nema priliva kapitala i dodao da bi se ukoliko bi se prodale akcije Telekoma sada zaustavio trend pada domaće valute.

On je predstavljajući majski broj Makroekonomskih analiza i trendova, ponovio da Srbija nije osposobila privredu koja bi dozvolila uvođenje fiksnog valutnog kursa kao i da su zahtevi za uvođenje evra neozbiljni.

Prema rečima ekonomiste Miladina Kovačevića, razlog pada domaće valute, koja je danas na najnižem nivou od uvođenja evra i iznosi

103,3 dinara za evro i pored jučerašnje intervencije NBS-a od 83 miliona evra, je veliki dug, posebno komercijalni i slabiji uslovi za refinansiranje zbog krize.

Stamenković i Kovačević su ocenili i da kurs nije jedini uslov za povećanje inflacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.