Stabilniji bankarski sistem u CG

Izvor: B92, Beta, 02.Jul.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilniji bankarski sistem u CG

Podgorica -- Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Ljubiša Krgović kaže da crnogorski bankarski sistem pokazuje određene signale oporavka i stabilizacije.

Krgović je rekao da je bankarski sistem bio najviše pogođen krizom, da je sada u fazi "stabilizacije", ali da je situacija "još uvek rovita, bez obzira na optmistične prognoze koje dolaze iz sveta i koje treba uzeti sa rezervom".

Guverener CBCG je rekao da u narednom periodu treba izmeniti regulativu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi se tom regulatoru dalo "više prostora i kapaciteta da bolje upravlja likvidnošću".

Crnogorski premijer Milo Đukanović je ponovio da je cilj Vlade Crne Gore da u 2009. godini "očuva ekonomiju na nultoj stopi rasta" i ocenio da je to "drastično prizmeljenje, ako se ima u vidu da je tokom krizne 2008. godine stopa rasta bila 8,1 odsto".

On je izrazio očekivanje da će krediti Evropske investicione banke (EIB) i nemačke razvojne banke KFW, ukupne vrednosti 150 miliona evra, "stvoriti pojačani kreditni portfolio banaka i omogućiti da one budu aktivnije prema klijentima, što je pretpostavka za viši nivo privrednog dinamizma do kraja 2009. godine".

Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Crne Gore Črtomir Mesarič je rekao da "nije relano očekivati" da će ti krediti smanjiti kamatne stope i da je uslov za jeftinije kredite "redovno servisiranje obaveza od strane gradjana i privrede".

Mesarič je kazao da je bankarski sistem Crne Gore "doživeo teške trenutke", ali je naveo da je "činjenica da je uspeo da izadje iz teške situacije" i da je "sada sposobniji da odgovori na izazove".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.