Stabilan rast njemačke ekonomije u prvom kvartalu

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Mar.2018, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilan rast njemačke ekonomije u prvom kvartalu

BERLIN - Njemačka ekonomija rasla je u prva tri mjeseca ove godine stabilnim tempom a pad ključnog pokazatelja očekivanja vjerojatno će utjecati tek na rezultate u idućem tromjesečju, objavila je u ponedjeljak središnja njemačka banka.

Glavni je pokretač rasta i dalje industrija koja je krajem 2017. zaprimila veliki broj narudžbi, konstatira Bundesbank u najnovijem mjesečnom izvješću.

Osvrnuli su se i na nedavno istraživanje instituta Ifo koje je pokazalo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << prigušena očekivanja poslovne zajednice u ožujku.

"Primjetan pad komponente očekivanja (u sklopu Ifova indeksa) vjerojatno će se odraziti u nadolazećem kvartalu", drže u Bundesbanku.

"U prvom tromjesečju trebao bi se nastaviti snažan porast aktivnosti u njemačkom gospodarstvu", procjenjuju.

Njemačka bilježi najbolje razdoblje rasta od globalne financijske krize i motor je europskog gospodarskog oporavka. Ifove brojke signaliziraju da je rast i dalje solidan iako euforija polako jenja.

Potporu rastu pruža i tržište rada, konstatiraju u središnjoj banci, procjenjujući da je oštar pad stope nezaposlenosti vjerojatno povezan s stabilizacijom broja nezaposlenih izbjeglica, čime je ključni faktor u tom segmentu ponovo postao gospodarski rast.

Upozoravaju ipak na sve vidljivija uska grla u kapacitetima građevinskog sektora, zbog kojih će njegov doprinos rastu u prvom tromjesečju vjerojatno biti skroman.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.