Šta znači koncept novac iz helikoptera?

Izvor: B92, 30.Mar.2020, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta znači koncept "novac iz helikoptera"?

Beograd -- U vremenima velikih svetskih kriza neretko se kao potencijalno rešenje za izvlačenje ekonomije iz neprilika pominje "novac iz helikoptera".

Taj pojam često u vreme krize poput ove sadašnje izazvane pandemijom koronavirsa ili one finansijske 2008. godine pominju ekonomisti, centralni bankari i državni zvaničnici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio kao jednu od mogućih mera iz ekonomskog paketa pomoći privredi i stanovništvu za ublažavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posledica krize izazvane virusom covid 19, da država razmišlja da podeli svim punoletnim građanima po 100 evra, pominjući u tom kontekstu pojam "novac iz helikopetra".

A šta taj pojam, koji je prvi upotrebio ekonomista Milton Fridman 1969. godine, u stvari znači?

"Novac iz helikoptera" je nekonvencionalna monetarna politika, koja se ponekad predlaže kao alternativa kvantitativnom ublažavanju (QE - kada centralna banka kupuje državne i korporativne hartije od vrednosti, kako bi podržala ekonomiju kada je u škripcu sa likvidnošću).

Prema Fridmanu, centralne banke uvek imaju na raspolaganju štamparije novca, pa tako i "bacanje novca iz helikoptera", kao mogući način da podstaknu potrošnju kao jednu od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti, podsticanje inflacije i privrednog rasta.

Ne radi se, dakle, o stvarnom bacanju novca iz helikoptera, već o tome da centralna banka transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju.

Ekonomisti Dojče banke su 2016. došli do zaključka da "novac iz helikoptera" može biti značajno efikasnija mera od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.