Šta zakon kaže: Roba u radnjama ista, a cene različite

Izvor: B92, 19.Dec.2019, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta zakon kaže: Roba u radnjama ista, a cene različite

Beograd -- Kome se žuri, kupuje u najbližoj radnji. Na ovo trgovci najviše računaju baš u pretpraznično vreme.

Da li je višestruko veća cena nekog proizvoda i kršenje zakona?

Dva ukrasa samo naizgled ista. Ipak po nečemu se razlikuju – po ceni. Jedan je kupljen u kineskoj prodavnici i košta 250 dinara. Dok smo u prodavnici tržnog centra za jednu kuglu dali skoro 400 dinara, navodi RTS.

Malo ko je u prilici da ide od prodavnice do prodavnice u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrazi za dobrom ponudom. Suština praznične kupovine i jeste činjenica da se tada kupuje bez mnogo razmišljanja pa čak i ono što nam ne treba. Mogu li cene da budu toliko različite i da li je to po propisu?

"Naše tržište je slobodno tržište i svaki trgovac ima pravo da odredi cenu svog proizvoda ukoliko se izda fiskalni račun i ta cena koja je navedena na samom rafu za taj proizvod, trgovac će naplatiti po toj ceni koja je na rafu", kaže Jelena Vukašinov, pravni savetnik u Centru potrošača Srbije.

U tržnim centrima cene jelki na novogodišnjem popustu su slične kao u kineskim radnjama. U skupljim prodavnicama tržnih centara ukrasi se prodaju na komad, ali i cene su više. Prodavci kažu da su kvalitetniji i lepši.

"Ono na šta su se potrošači žalili to su ti personalizovani pokloni koje su oni kupovali, da li su stigli kako su oni zamislili, da li je to tako i da li imaju prva da vrate, kada je polomljen da li je to njihova greška i kakva oni prava imaju", navodi Vukašinova.

Potrošačko društvo nametnulo je trend dobre zarade za vreme novogodišnjih praznika i na to trgovci ozbiljno računaju. Računaju i kupci – dobro smo prošli samo ako smo kupili kvalitetno, da potraje i nekog obraduje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.