Šta sve radi najbogatija žena sveta

Izvor: B92, 11.Jul.2012, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve radi najbogatija žena sveta

London -- Najbogatija žena na svetu je rudarski magnat Đina Rajnhart, tvrdi australijski ekonomski list "BRV".

Procenjuje se da ova pedesetosmogodišnja Australijanka ima neto lični posed veći od 29,3 milijardi američkih dolara.

Sa druge strane, poslovna mreža Sitigrup procenjuje da Đina još uvek nije najbogatija žena na svetu, ali da će "uskoro dospeti na svetski vrh bogatih žena", sa bogatstvom koje će premašiti 100 milijardi američkih dolara.

Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je njen otac Leng Henkok početkom pedesetih godina prošlog veka otkrio jedno od najvećih svetskih nalazišta gvožđa, izvoz te rude iz Australije je zbog retkosti i ograničenosti bio zabranjen. Posle desetina hiljada primeraka rude, taj rudarski basen u Pibari i dalje porodici donosi kraljevska primanja.

Đina Rajnhart ne voli da je nazivaju naslednicom rudarske imperije, jer sebe smatra samoukom poslovnom ženom koja je uspela da probije svoju kompaniju posle očeve smrti,1992. godine.

Rajnhartova je odlučila da istovremeno bude i medijski magnat, zbog čega je i izazvala toliko pažnje i kontroverze.

Pored značajnog rudarskog kapitala, ona sada poseduje akcije u jednoj od tri vodeće australijske komercijalne televizije "Čenel ten", a postala je i najveći pojedinačni vlasnik akcija u drugoj po veličini novinskoj grupi u Australiji "Ferfaks midija"

Tužila oca, muža, troje dece

Poznata je po tome što radi 24 časa dnevno, ali i po brojnim sudskim sporovima koje je vodila i sa svojom porodicom. Među njima su i njen otac, njegov poslovni partner, njen prvi muž, maćeha filipinskog porekla i troje od njenih četvoro dece.

Nasledstvo koje podrazumeva i akcije u njenoj kompaniji trebalo je da bude predato unucima u septembru prošle godine kada je najmladja unuka napunila 25 godina, ali je Rajnhartova navodno pokušala da obezbedi da datum kada njena deca mogu da postanu naslednici bude 2068. godina.

Ona je navodno zapretila svojoj deci da im preti propast ukoliko odbiju da se povinuju njenom zahtevu za odlaganje dobijanja nasledstva.

"Potpišite ili ćete sutra bankrotirati. Sat otkucava. Ostalo je sat vremena do bankrota i finansijskog kraha", zapretila je navodno Rajnhartova u jednom mejlu svojoj deci.

Njena deca su izrazila ogorčenost zbog ovog poteza, ali BBC ocenjuje da se ovde priča ne vrti oko para već oko kontrole, s obzirom da im je Rajnhartova ponudila poveće svote novca ukoliko pristanu na njen plan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.